Kijk wat jij kunt doen

Kijk wat jij kunt doen

Iedereen is welkom om zijn steentje bij te dragen aan duurzame stad Helmond. Waar begin je zelf en hoe helpen we je daarbij?

Energie besparen en duurzamer leven

Om te beginnen, kun je zelf in huis besparen op het gebruik van gas en elektriciteit, bijvoorbeeld door de verwarming een graadje lager te zetten, gloei- of spaarlampen te vervangen door LED- verlichting of warm water te besparen door korter te douchen.

Duurzamer leven betekent ook het scheiden van afval: de materialen worden gerecycled en dat spaart nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof.
Kies ook eens voor schoner vervoer en gebruik de auto bewust: maak voor korte afstanden gebruik van de fiets.

Meer tips om energie te besparen, vind je op allerlei websites, zoals milieu centraal en binnenkort ook op Alle lichten op groen.

Je eigen woning energiezuiniger maken

In de toekomst gaan we stoppen met het gebruik van aardgas. Daar hebben we nog even de tijd voor, maar je kunt nu al beginnen met de eerste stappen om je eigen woning te verduurzamen:

  • Goede (gevel)isolatie en ventilatie;
  • Enkel glas vervangen door HR++glas;
  • Aanleg van zonnepanelen of bijvoorbeeld juist aansluiten bij een zonnepark in de buurt;
  • Bij het vervangen van de cv-ketel nu al rekening houden met de duurzame mogelijkheden in de toekomst zonder gebruik van aardgas.

Wat past bij jouw huis en jouw portemonnee?
In het Energiehuis Helmond geven deskundige vrijwilligers antwoord op dit soort vragen. Dit doen zij gratis en onafhankelijk, vanuit een passie voor duurzame energie. Je kunt het Energiehuis simpelweg binnenlopen of een afspraak maken via de website.

De meest voorkomende energiebesparende maatregelen zijn daarnaast ook op een rijtje gezet op de digitale gids van Energieloket Helmond via de website.

Zo helpen we jou op weg

Gemeente Helmond helpt je graag financieel op weg bij het verduurzamen van je woning of andere goede initiatieven.

Duurzaamheidslening
Met de Duurzaamheidslening financier je tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan jouw woning. Zo kun je energiezuiniger en comfortabeler wonen én bijdragen aan een beter milieu. Lees meer op de website van de gemeente en in de uitgebreide folder.

Subsidie voor groene daken
Daarnaast geeft de gemeente Helmond subsidie voor de aanleg van groene daken. Dit zijn daken die zijn voorzien van speciale beplanting. Groene daken zijn goed voor het milieu, ze zorgen voor een betere opvang van regenwater én ze leveren kostenbesparingen op. Meer voordelen van groene daken lees je in de folder. Je vraagt de subsidie aan bij de gemeente via het formulier op de website.

Duurzaamheidsfonds
Voor de uitvoering van goede duurzame ideeën kun je in aanmerking komen voor budget uit het Duurzaamheidsfonds. Heb je een concreet plan dat bijdraagt aan een klimaatneutraal Helmond? Om dit plan te realiseren, kun je een financiële bijdrage krijgen tot maximaal € 50.000. Meer informatie hierover en het aanvraagformulier vind je op de website van de gemeente Helmond.