Introduction

Wijkgebouw De Zonnesteen in Helmond houdt geld over dankzij wit dakleer

Wijkgebouw De Zonnesteen in Helmond houdt geld over dankzij wit dakleer

Helmond maakt haar gebouwen zo duurzaam als mogelijk. Dat scheelt energiekosten voor de gebruikers. En misschien gaan Helmonders daardoor ook hun huizen nog groener maken, hoopt de wethouder.
Tijdens de laatste hittegolf die in augustus ook Helmond goed opwarmde, was wijkhuis De Zonnesteen nog gesloten wegens vakantie. Anders hadden bezoekers kunnen merken, dat het binnen wat koeler was dan vorig jaar, toen de zomer dezelfde hoge temperaturen kende.

Hittestress

De reden: het witte dakleer dat sinds april op het dak ligt. „Dat weerkaatst licht, waardoor het binnen tot wel vijf graden koeler is dan met normaal dakleer”, vertelt Eric Bloem van de gemeente Helmond. Hij staat donderdagochtend op het dak van De Zonnesteen midden in de wijk Brouwhuis. „Bovendien heeft het een positief effect op hittestress in de omgeving.”

De gemeente Helmond probeert sinds 2014 al haar gebouwen te verduurzamen. Waar mogelijk, plaatst zij zonnepanelen op wijkhuizen, spuit het spouwmuren van gymzalen vol en hangt ze zuinige ledlampen in parkeergarages. Vooral oudere gebouwen komen in aanmerking - De Zonnesteen stamt uit 1989.

Lees hierover meer in het artikel in het Eindhovens Dagblad.

Bronvermelding: FotoMeulenhof

Zonnepanelen en wit dakleer op het dak van wijkhuis De Zonnesteen in Helmond