2 Reacties in ““We wilden graag wonen in Stiphout en dus moest dat aardgasvrij””

  1. Van het energiehuis word je niet veel wijzer vind ik. Er wordt alleen aandacht besteed aan energiezuinige gasketels, warmtepompen die het m.i. niet gaan worden, en veel over zonnepanelen voor stroom die het ook niet gaan worden, omdat opslag nog steeds niet opgelost wordt/is. Stroom is maar ca 30% van alle behoefte. Warmte is 70% van alle behoefte en juist daar wordt veel te weinig aandacht aan besteed althans niet publicitair. Ja, geothermische energie is dan de oplossing. € 15 miljoen voor 2 putten en ca 7000 aansluitingen van de 39.000. Dus om alles op geothermische energie te laten draaien in het hele land, want we moeten van het gas af, zijn duizenden putten maal € 15 miljoen en veelvoud aan warmtenetten nodig. Dit terwijl het individueel d.m.v. de zon op te lossen is.
    Warmtepompen zijn duur in aanschaf en vreten stroom ca 3500 kwu/jaar. Waar halen we die stroom in de winter (als de panelen nagenoeg niets leveren) vandaan. En wat doen we met de net-overbelasting bij massale panelen? O dan leggen we dikkere kabels en zetten grotere trafo’s, kosten vele € miljarden. Wordt toch door afnemers betaald. Dus ondanks vele beloften zullen de energieprijzen flink stijgen. Ook de vele verstrekte subsidies worden opgebracht door hard werkende belasting betalende mensen om enkelen er van te laten profiteren. Dit terwijl er betere mogelijkheden zijn, maar daar word kennelijk niet voldoende aan verdient.

    1. Alle lichten op groen zegt:Beantwoorden

      We kunnen zonder meer stellen dat de energietransitie een ingewikkelde opgave is, die ons landelijk, Europees en wereldwijd voor forse vraagstukken stelt. Er wordt onderzoek gedaan naar verschillende vormen om aan de vraag naar elektriciteit en warmte te voldoen. Los daarvan zijn er op individueel niveau al de nodige manieren om energieneutraal en/of zonder aardgas te wonen. Nieuwbouwproject Stiphout Zuid is één van de projecten waar enthousiaste kopers dit al in de praktijk brengen. Het Energiehuis is voor veel mensen een hele prettige ingang om kennis op te doen over de mogelijkheden die men op individueel of in klein verband (bijv. VvE) heeft om energie te besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *