Kopers kavel Stiphout Zuid raakten enthousiast over duurzame ambities
Willem Boetzkes en zijn vrouw Neeltje hadden al langer de wens om in Stiphout een eigen huis te bouwen. Die mogelijkheid kregen ze met het nieuwbouwproject Stiphout-Zuid. Maar dat betekende wel dat ze een aardgasvrije woning moesten bouwen. Ze vertellen over hun ervaringen.
“Het is de eerste keer dat we zelf een woning bouwen, dus dat is al een ervaring op zich. Dat we daarbij weinig weten van een duurzame woning, maakt het best lastig”, vertelt Willem. “We hadden in een eerdere woning al zonnepanelen, maar aardgasvrij bouwen gaat op diverse punten nog een flinke stap verder. Ons doel is nu om een nul-op-de-meter-woning te bouwen, oftewel dat onze woning net zoveel energie opwekt als dat we nodig hebben voor ons huis en ons huishouden. Veel van de maatregelen die daarvoor nodig zijn, liggen in het verlengde van aardgasvrij bouwen. Dus die extra stap zetten is voor ons bijna een logisch gevolg.”
Goede begeleiding
“De architect is een grote steun voor ons bij de ontwikkeling van onze duurzame woning. Dat geldt ook voor de ondersteuning vanuit Het Energiebureau, die de gemeente Helmond aanbood aan de kopers van de kavels bij Stiphout Zuid. Er zijn veel keuzes te maken en het is lastig om de voor- en nadelen goed op een rij te zetten. Vooral het toekomstig wooncomfort is lastig te beoordelen zonder echte ervaring in een dergelijke woning.”
“We zijn nu samen met de architect het definitief ontwerp aan het maken. Juist hierbij krijg je te maken met de nodige keuzes om de woning duurzaam te maken. Denk aan de dikte van de muren, (dak)isolatie, installaties en de daarvoor benodigde ruimte, triple glas en de ligging van de woning ten opzichte van de zon. We kiezen in onze woning voor zonnepanelen, een warmtepompinstallatie en extra isolatie. Daarnaast komt er mogelijk ook een warmte terugwin ventilatiesysteem.”
“Investeer in de ‘schil’ van je woning”
De extra isolatie was één van de belangrijkste tips die Willem en Neeltje kregen. “Investeer in de ‘schil’ van je woning, werd ons al snel gezegd. Installaties kunnen later worden aangepast en ingepast, maar die schil is de basis voor een zo laag mogelijk energieverbruik.”
Voor het benoemen van de grootste leerpunten is het nog wat vroeg. “Maar ik denk wel dat je in het voortraject meer tijd nodig hebt dan bij een gewone woning. En je moet rekening houden met de aanschafkosten van de duurzaamheidsmaatregelen, want die zijn uiteraard ook hoger”, aldus Willem.
Toekomst
Al met al is hij wel overtuigd van het nut van zijn duurzame woning: “Wij zijn ervan overtuigd dat dit de toekomst gaat zijn. Je woning moet heel wat jaren mee kunnen. Dan zou het jammer zijn als je nu niet nadenkt over duurzame maatregelen. Vooral de extra isolatie lijkt me een verstandige keuze.”
