Recent is bij het Energiehuis Helmond een nieuwe hybride (bivalente) uitstalling geïnstalleerd. Een bivalent systeem combineert een warmtepomp met de bestaande gasketel. Met behulp van deze nieuwe opstelling kunnen deskundige vrijwilligers van het Energiehuis aan bezoekers laten zien hoe de waterpomp werkt en dat het vooral niet zo complex is als het in eerste instantie lijkt.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp lijkt op een omgekeerde koelkast (onttrekt warmte aan producten in de binnenkant en geeft deze af aan de buitenkant van de koelkast), bij een warmtepomp werkt dit net andersom. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater, zet dit om in bruikbare energie om het huis te verwarmen en wordt meestal direct aangesloten op het centrale verwarmingssysteem.
Binnen- en buitenunit
Een warmtepompinstallatie bestaat uit een zogenaamde binnenunit, die er vaak uitziet als de kast van een cv-ketel. Een hybride warmtepomp heeft daarnaast ook een buitenunit en deze is vergelijkbaar met een airco-unit. Beide units zijn aanwezig in het Energiehuis en bij de buitenunit kunnen bezoekers meteen ook horen hoeveel geluid deze nu eigenlijk maakt (en constateren dat dit heel erg meevalt).
De hybride warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en voert die lucht via een watercircuit naar binnen. Die warmte kan je gebruiken voor tapwater voor keuken en badkamer of voor de centrale verwarming. Zodra de temperatuur onder het vriespunt komt, kan de warmtepomp niet rendabel meer verwarmen en springt de cv-ketel bij. Hiermee kan al tot 50% op het gasverbruik bespaard worden.
Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?
De hybride warmtepomp is een combinatie van gasketel en warmtepomp die vooral voor bestaande woningen (van voor rond 1990) interessant is. Er zijn niet veel aanpassingen aan de woning nodig, omdat de hybride warmtepomp kan worden geïnstalleerd in alle woningen waar een gasaansluiting aanwezig is en de huidige radiatoren kunnen behouden blijven. Om het rendement van een warmtepomp te verbeteren, is het wel een voorwaarde dat het huis goed geïsoleerd is en goed geventileerd kan worden.
Loop eens binnen bij het Energiehuis om de nieuwe installatie te bekijken of maak een afspraak!
Klik hier voor de openingstijden.


