Eén van de mooiste sociale initiatieven en een schoolvoorbeeld van de circulaire economie, bevindt zich in ons eigen Helmond. VIPE Pruiken verzamelt hoogwaardige gebruikte pruiken, reinigt en modelleert deze. Ze brengt deze vervolgens gratis terug in de maatschappij bij mensen die een pruik hard nodig hebben. Initiatiefnemers Peggy van de Vijfeijken en Vivienne van Leuken vertellen over hun stichting.
Peggy zag enkele jaren geleden met eigen ogen hoeveel kosten haar jongere zusje maakte omdat zij ziek was. Het maakte haar boos en wakkerde tegelijkertijd haar vastberadenheid aan om iets te willen doen. Haar zusjes pruik bracht haar op een idee: wat als ze nu eens pruiken kon inzamelen, wassen, modelleren en weer weggeven aan mensen die een goede pruik niet kunnen betalen?
Samen met Vivienne richtte Peggy de stichting VIPE op. De naam staat voor ‘Voor Ieder Persoon Eigen’, oftewel voor iedereen een eigen op maat gemaakte pruik. De pruiken komen inmiddels vanuit het hele land naar Helmond. Hetzelfde geldt voor shampoos, lotions, sjaaltjes en mutsjes. Zo’n 600 pruiken heeft VIPE inmiddels op voorraad.
Breed begrip
“Duurzaamheid is voor ons een breed begrip”, vertelt Vivienne. “Duurzaam bezig zijn tekent zich door hoe je omgaat met je medemens en de wereld waarin je leeft. In ons geval is onze basis dat we zieke mensen helpen. We zien ook dat het ex-patiënten helpt om hun ziekteproces emotioneel af te sluiten, doordat hun pruik op een waardevolle plek terecht komt. Dat we hiermee bijdragen aan minder grondstoffengebruik en minder afval, is ook heel mooi.“
Goodwill
VIPE kan rekenen op veel goodwill vanuit de samenleving. Vivienne: “Alles en iedereen in en om onze organisatie levert een geheel belangeloze bijdrage. Zo hebben we veel hulp gehad van Lavans, waar ze onder andere uitzochten hoe schoon gebruikte pruiken zijn. Haarwerkers helpen ons met het modelleren en we werken ook samen met de regionale inloophuizen, waar gebruikte pruiken kunnen worden ingeleverd.”
Kennis, ervaring en pruiken delen
Toekomstplannen hebben Vivienne en Peggy nog genoeg: “Studenten Toegepaste Natuurwetenschappen van de Fontys Hogeschool hebben voor ons onderzoek gedaan naar goed reinigende en biologisch afbreekbare producten. We zoeken nog een samenwerkingspartner die ons dit soort producten kan leveren. Ook doen de studenten van Fontys onderzoek naar de recycling van pruiken als deze echt niet meer als pruik te gebruiken zijn. Maar vooral: we willen graag dat onze stichting zo bekend mogelijk wordt. Dat mensen weten dat we bestaan, mochten ze ons ooit nodig hebben. En we delen graag onze kennis, ervaring en pruiken. Ons idee is niet geheim of vastgelegd. We werken al nauw samen met soortgelijke initiatieven. Als iemand dit wil doen in zijn omgeving, dan helpen we graag. Zo willen we ook een voorbeeld zijn van hoe samenwerken vanuit vertrouwen en verbinden mogelijk is. Want ook dat is voor ons duurzaamheid.”
Boek
Het verhaal van stichting VIPE is beschreven in het boek “Met je handen in het haar, en hoe je loslaat”. Dit boek komt uit op 23 september 2018.

