Introduction

Verbouwing tot aardgasvrije woning

Verbouwing tot aardgasvrije woning

Peter van der Heijden en zijn partner Mariëlle kochten in 2016 hun woning aan de Horst 3 in Helmond en maakten deze aardgasvrij. Het was altijd een wens een energie-neutrale woning te maken, maar hoe pak je dit aan en wat zijn de ervaringen van het gezin?

“Het huis was uit 1973, praktisch in originele staat en duidelijk gebouwd naar inzichten van voor de eerste oliecrisis. Nauwelijks spouwmuren, minimale vloerisolatie, geen dakisolatie, dus er moest wel veel gebeuren”, vertelt Peter. “Na een lange speurtocht kwamen we bij dit huis uit. De ‘groene’ omgeving gaf de doorslag.”

Waarom maakten Peter en Marielle de woning aardgasvrij? “Ik vind dat we als mensheid erg onzorgvuldig omspringen met grondstoffen van moeder aarde. Bewuster omgaan met deze resources heeft mij altijd bezig gehouden. Innovaties op elk vlak boeien mij en zeker op het vlak van milieu. Zo ben ik op onderzoek gegaan hoe de woning energie neutraal verbouwd kon worden.”

Gasmeter als aandenken aan vervlogen fossiele tijden

“De verbouwing is grondig aangepakt en alleen het fundament en de muren zijn blijven staan. De vloer en het dak zijn volledig vervangen en goed geïsoleerd. Alle kozijnen zijn verzien van nieuw HR++ glas en de buitenmuren met gevelisolatie van 15 cm dik bekleed. Naast alle bouwkundige ingrepen is gekozen voor een warmtepomp (water-water) en PV zonnepanelen op de zuidzijde van het dak. We koken op inductie (elektrisch) en alle verlichting is met LED lampen uitgevoerd. De gasmeter staat er nog als aandenken aan vervlogen fossiele tijden, maar de aansluiting is afgesloten en verzegeld.”

Project volledig in eigen beheer

Peter constateert dat er helaas weinig kennis is bij installateurs en bouwbegeleiders. “De bouwwereld is echt conservatief en bouwt het liefst wat ze kennen. Het vergt veel overtuigingskracht en tijd om zelf alles uit te zoeken. We hebben uiteindelijk gekozen om het hele project in eigen beheer uit te voeren. Alle vakmensen zijn ingehuurd voor de werkzaamheden en materialen zijn zelf ingekocht volgens onze eigen planning.”

Voorlichting duurzaamheid en energiebesparing

Belangrijkste leerervaring in het proces vindt Peter de beperkte voorlichting over de verschillende leningen die er bestaan voor duurzaamheid en energiebesparing. “Deze zijn moeilijk te vinden en dat is jammer, omdat ik denk dat veel mensen het bestaan van die mogelijkheden ook niet kennen. Juist die mogelijkheid om voor een investering gunstig te lenen, maakt de drempel veel lager.”

Tips voor aardgasvrij wonen

Peter tipt om te kiezen voor een warmtepomp met grondboringen, zodat het systeem ook in de zomer koelt. Een warmtepomp en zonne-energie samen is de mooiste oplossing, omdat de warmtepomp veel elektriciteit gebruikt, wat je op deze manier zelf voordelig opwekt. “Het huis is constant van temperatuur, zomer en winter. Dat is erg comfortabel en ook nog veel energiezuiniger dan een airco systeem. Dit zorgt er weer voor dat de elektriciteitsrekening laag blijft. Dat vergt wel de hoogste investering, maar daar zijn dus weer mooie leningsmogelijkheden voor. Investeer in ieder geval voldoende tijd om een en ander goed uit te zoeken, want het is een keuze waar je lang plezier van gaat hebben.”

Ambities duurzaamheid

Peter’s ambities op het gebied van duurzaamheid: “Als de salderingsmogelijkheid verdwijnt, ga ik goed nadenken over een powerwall om zonne-energie in op te slaan. De omvormer, die van gelijkspanning weer wisselspanning maakt, is al dusdanig in het huis geplaatst, dat de accu in de buurt geplaatst kan worden en zo geladen wordt met gelijkspanning rechtstreeks uit de zonnepanelen, dat door de omvormer weer als wisselspanning aan het huis geleverd wordt.
Een heel andere tak van duurzaamheid is het vaker eten van lokale groente en fruit. Eigen groente verbouwen en de kinderen dat laten verzorgen, ze meer bewust te maken van wat moeder natuur kan leveren met wat liefde en toewijding. Eigenlijk zou ik (zoveel mogelijk) zelfvoorzienend willen zijn. En zo blijft er altijd wat te wensen over.”

Warmtepomp
Electrisch koken
Gasmeter afgesloten