Een goed onderhouden tuin ziet er niet alleen mooi uit, maar het is goed voor het milieu. Met deze tips hou je de bodem gezond en heb je minder bestrijdingsmiddelen en water nodig voor je tuin:
Gezonde bodem
- Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost, mulch of mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest: dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Bemest je (sier)tuin alleen in het voorjaar, als alles weer gaat groeien en bloeien. Maak je eigen composthoop door al het (snoei)afval uit je tuin te hergebruiken.
- Een gazon heeft twee keer per jaar bemesting nodig. Regelmatig maaien houdt je gras mooi en gezond.
- Je blijft onkruid de baas als je dit regelmatig verwijdert. Met vaste planten en bodembedekkers zorg je voor een dekkend bladerdek waardoor je minder last hebt van onkruid. Of bedek de grond tussen de planten en struiken met cacaodoppen of boomschors.
- Het winterklaar maken van je tuin kan een stuk plant- en diervriendelijker. In plaats van je hele tuin kaal te knippen en schoon te vegen zorg je voor een veilige plek om te overwinteren. Veel snoeiwerk kun je beter uitstellen tot na de winter. De planten zijn daardoor beter bestand tegen de kou en je biedt dieren de mogelijkheid te schuilen.
Materiaal en gereedschap
- Laat je schutting begroeien met klimplanten. Gebruik voor de schutting tweedehands planken of hout met een milieukeurmerk. Of maak een groene erfafscheiding als je je schutting gaat vervangen. Een groene haag trekt nuttige dieren aan en zuivert de lucht.
- Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen!
- Tuingereedschap gaat langer mee als je het na gebruik goed schoonmaakt.
- Elektrisch tuingereedschap kost energie. Heb je die bladblazer of vijverpomp echt nodig? Zo ja, kies dan voor een energiezuinig alternatief en laat apparaten niet onnodig aan staan. Probeer waar het kan ook om taken met de hand uit te voeren. Knip je heg bijvoorbeeld met een ouderwetse heggenschaar of gebruik een handgrasmaaier.
- Let bij tuinmeubelen op de constructie. Smalle spleten die regenwater vasthouden of ruimte rond de schroeven veroorzaken roest en houtrot: dat verkort de levensduur van jouw tuinmeubel.
- Kies ervoor de tuin energiezuinig te verlichten met ledlampen of verlichting op zonne-energie. De zon doet dan overdag zijn werk om energie op te wekken, zodat jij in de avond lekker knus in je tuin kan zitten zonder extra energie te verbruiken.
Lees hier nog voorbeelden van enthousiaste tuiniers in Helmond:
Door klein te beginnen kan iedereen een bijdrage leveren


