Introduction

Tiny Forests in Helmond

Tiny Forests in Helmond

Stel je eens voor, een groene oase bij je om de hoek. Een plek waar bomen groeien, insecten zoemen en een egel schuilt. Een plek waar je kunt bijkletsen met buurtbewoners, een kinderfeestje houdt of bramen plukt om muffins mee te maken. Dit jaar worden er 2 Tiny Forests geplant in Helmond en mogelijk in 2020 nog 2.

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan dat wordt aangelegd in de stad om mens en natuur meer te verbinden. Dit bos is niet alleen een fijne plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Buurtbewoners kunnen elkaar hier op een prettige en gezonde plek ontmoeten. Het minibos krijgt ook een zogeheten buitenlokaal, waar kinderen kunnen leren over de Nederlandse natuur. Een minibos in de buurt zorgt voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Bewonersavond Openbaar Kindcentrum De Stroom

Woensdagavond 18 september waren bewoners van het IJsselplein en omgeving uitgenodigd op Openbaar Kindcentrum De Stroom. De aanleiding hiervoor was het initiatief van school en bewoners voor de aanleg van een tiny forest. In het voorjaar zijn alle ideeën van de kinderen en bewoners verzameld en uitgewerkt in twee schetsen. Nadat bewoners hebben meegedacht is daarvan nu één ontwerp gemaakt. Dat bestaat uit vier onderdelen.

Het eerste deel is de speelplek tussen wijkgebouw De Zonnesteen en het IJsselplein, waar de tiny forest wordt aangelegd. Het streven is om dat nog dit jaar te realiseren, zodat de schoolkinderen en de buurt samen kunnen beplanten in januari. Het tweede deel is het vergroenen van het schoolplein, zodat er meer te beleven valt. Om dat voor elkaar te krijgen wordt subsidie aangevraagd met als doel om dit aansluitend aan het eerste gedeelte aan te leggen. Daarnaast zijn de eerste schetsen voor het IJsselplein en de IJsselstraat besproken. Dat betreft deel 3 en 4. De uitwerking en realisatie daarvan volgt in 2020.

Lees meer over de tiny forests op de website van de gemeente Helmond.

Bewonersavond Tiny Forest