

Energiehuis Helmond organiseert diverse informatieavonden over de stappen die je kunt zetten om je eigen woning te verduurzamen. Denk aan energiebesparing, goede isolatie en ventilatie of de aanleg van zonnepanelen. We nemen je mee met een terugblik op een van de bijeenkomsten.
Donderdagavond, informatieavond in het energiehuis aan de Torenstraat in Helmond. “Het gaat vanavond over zonnepanelen, en dan zien we meestal dat mannen én vrouwen hier samen naar toekomen,” zegt Kees. Bij warmtepompen is dat anders, dan komen de mannen alleen.
Kees laat tijdens de bijeenkomst foto’s zien van daken met zonne-energie uit de buurt, neemt de aanwezigen mee in verschillende type zonnepanelen, laat een omvormer zien. Hij vertelt wat andere Helmonders voor vragen hebben als ze naar het energiehuis komen. De zaal luistert aandachtig. Ze willen wel, maar weten nog niet helemaal wanneer, wat of hoe.
Deskundige vrijwilligers
Als enige vaste kracht helpt Kees samen met 18 vrijwilligers te verkennen hoe Helmonders hun huis willen en kunnen verduurzamen. Zo’n 3.500 nieuwe inwoners liepen de afgelopen jaren het energiehuis binnen, een huis vol warmtepompen, zonnepanelen, omvormers en isolatiemateriaal. Er zijn ook vaste ‘klanten’ die trots op de kilowatt-precies via een app laten zien hoeveel stroom ze thuis opwekken.
Ontstaan van het Energiehuis
Berrie, de voorzitter van de stichting Energiehuis, vertelt: “Een paar gepensioneerden, met kennis van verduurzamen, zochten elkaar op in een soort denktank. We waren in het begin vooral gericht op verzamelen van goede feitelijke informatie over de verduurzaming van de gebouwde omgeving. We dachten al snel: we moeten een manier vinden om meer bewoners te betrekken.” De denktank werd een stichting, en de deuren van het energiehuis gingen in 2016 open. De vrijwilligers hebben ieder hun eigen expertise. Theo is bijvoorbeeld een van de eerste Nederlanders die - alweer zes jaar geleden - een warmtepomp in zijn huis installeerde. Hij weet dus precies hoe weinig geluid het maakt.
Kees: “We spraken met de gemeente af dat onze doelstelling was om betrokkenheid te creëren. We wilden niet afgerekend worden op bepaalde doelstellingen.” Van de gemeente ontvangen zij een jaarlijks budget, en de huur van de locatie. “We voelen veel steun van de gemeente”, aldus Berrie. “We mogen meedenken met de wijk-warmteplannen en met besteding van mogelijke subsidies.”
Huis vol kennis over duurzaam wonen
“De transitie van het aardgas af, is niet van bovenaf op te leggen”, vindt Berrie. “Daarom pleiten wij ook voor zoveel mogelijk lokale activiteiten en voor meerdere fysieke informatiecentra.” Mensen met bijvoorbeeld een versleten cv-ketel, komen soms in paniek naar het energiehuis toe. Berrie: “Ze hebben soms totaal geen idee wat het inhoudt. Wat een warmtepomp is, of vloerverwarming. We stellen ze eerst gerust en analyseren hun vraag. We komen ook met warmtemeters bij de mensen thuis. Iedereen kent ons, uit de wijkkrantjes en omdat we hier midden in de stad zitten. De gemeente Helmond deelde gratis bloembollen uit in het energiehuis, dat leverde veel inloop op.” Het energiehuis prijst nooit specifieke producten of bedrijven aan. Kees legt daarentegen graag uit waar je op moet letten als je een offerte aanvraagt, maar je moet wel zelf de keuze maken.
Fijn wonen en geld besparen
Een mooi voorbeeld is een echtpaar dat een paar honderd euro terugkreeg op hun energierekening doordat ze hun dak isoleerden. Daarna plaatsten ze een deur bij de trap tegen de tocht. “Het ging ons om fijn wonen. En nu is het ook fijn om geld te besparen.” De verwarming staat voortaan een graad lager, en nu voelt het zelfs te warm aan als ze bij de buren of vrienden op de koffie gaan. “Ik vind het heel fijn dat je in het energiehuis gewaardeerd wordt, ook als je kleine stapjes zet”, aldus de vrouw van het stel. “Het is mooi dat simpele dingen ook kunnen helpen.”
Auteur: Marieke von Berg

