Introduction

Subsidie herstel biodiversiteit

Subsidie herstel biodiversiteit

Heb jij een plan dat zorgt voor een betere leefomgeving voor verschillende soorten planten en dieren? Via Waterschap Aa en Maas ontvang je hiervoor een bijdrage in de kosten. Als je plan aan alle eisen voldoet, kun je tot wel 4000 Euro ontvangen. Hoeveel je precies vergoed krijgt hangt af van de totale kosten. Zowel inwoners als agrariërs mogen een bijdrage vragen aan het waterschap. Het gaat om kleinschalige plannen.

Het aantal verschillende soorten planten en dieren gaat achteruit. Het Waterschap Aa en Maas ondersteunt plannen die helpen dit te verbeteren. Met relatief eenvoudige maatregelen maak je rondom jouw huis of erf een betere leefomgeving voor insecten, vogels en andere dieren. Door bijvoorbeeld (fruit)bomen te planten of het aanleggen van een houtwal, poel of insectenhotel. Zo zorg je voor meer voedsel, beschutting en nestgelegenheid. Allemaal goed voor de biodiversiteit.

Een gezonde biodiversiteit is belangrijk

We hebben genoeg verschillende soorten planten en dieren nodig om te kunnen blijven bestaan. Een gezonde biodiversiteit noemen we dat. Biodiversiteit zorgt voor schone lucht, schoon water, bevruchting van gewassen en een gezonde bodem. Zonder biodiversiteit zouden mensen op veel plekken niet eens kunnen leven. Maar de biodiversiteit holt wereldwijd achteruit. Het is de hoogste tijd om dit een halt toe te roepen en te kijken hoe iedereen zijn steentje kan bijdragen.

Aanvragen subsidie

Inwoners en agrariërs mogen een subsidie aanvragen als hun plan:

  • zorgt voor meer verschillende soorten en planten binnen het gebied van Waterschap Aa en Maas;
  • zorgt voor betere kwaliteit van water en/of bodem
  • zichtbaar is voor anderen

Voldoet je plan aan alle voorwaarden en heb je niet eerder deze subsidie aangevraagd? Dan ontvang je al je kosten terug voor plannen tot 1000 Euro. Daarboven ontvang je een vergoeding voor de helft van de kosten tot maximaal 4000 Euro. Aanmelden doe je hier, met je Digi-Id.