Introduction

Start pilot met gevallen bladeren in de Binnenstad en Helmond-Noord

Start pilot met gevallen bladeren in de Binnenstad en Helmond-Noord

Dit najaar voert de gemeente op diverse grasvelden in de Binnenstad en Helmond-Noord een proef uit: bladeren die op het gras zijn gevallen, laten we liggen. Deze bladeren verkruimelen we, zodat ze in de bodem opgenomen worden. Dat is goed voor de natuur, dieren en mensen.

Gevallen bladeren: een rijke bodemverbeteraar
Met deze proef gaan we de ecologische kringloop, die we met het opruimen van bladeren verstoren, zoveel mogelijk herstellen. Door bladeren te laten liggen en te hergebruiken, is er meer voeding aanwezig voor planten en dieren en blijft het groen langer leven. Het blad biedt ook schuilgelegenheid aan insecten. Bovendien maken we Helmond klimaatbestendig, omdat grasvelden en plantvakken met blad meer water kunnen opnemen en minder snel verdrogen. Ook kunnen de bodem en het groen met (extra) blad meer CO2 vasthouden.

Proef Rotterdam
Deze proef doen we samen met andere Peelgemeenten. In 2020 heeft gemeente Rotterdam deze proef al uitgevoerd. De proef was daar erg succesvol. Als de proef in onze gemeente ook succesvol blijkt, gaan we het ter plekke versnipperen van bladeren de komende jaren op meer locaties toepassen.

Zelf aan de slag
Je kunt zelf ook profiteren van de voordelen van gevallen blad. Je kunt meedoen door de bladeren in de tuin tussen de planten te laten liggen of de bladeren van het terras tussen de planten te vegen.