Introduction

Stadstuin Helmond: duurzaam sociaal

Stadstuin Helmond: duurzaam sociaal

Stadstuin Helmond is een mooi voorbeeld van een duurzame organisatie. De tuin staat boordevol ecologisch geteelde groenten en fruit, met name voor mensen die het financieel minder breed hebben. Daarbij worden er lezingen, workshops en cursussen gegeven over voeding, gezondheid, duurzaamheid, natuur en cultuur. “Zo proberen we welzijn en gezondheid van met name mensen in de armoede, uit diverse culturen, jongeren en ouderen te bevorderen”, aldus initiatiefnemers Jack Kloft en Nicole van de Rijt.

Groentepakket en cursussen

Bij de Stadstuin Helmond kunnen mensen terecht voor een ecologisch geteeld groentepakket, maar ook om workshops en cursussen te volgen zoals Moestuin naar Tafel (lekkere gezonde maaltijd van de groenten uit de tuin), Achtertuin Farming (biologische moestuincursus) en Erfgoed Gewassen.
Uiteraard wordt ook de energie bij de stadstuin duurzaam opgewekt. Op het dak liggen zonnepanelen en de verlichting op het terrein is onlangs vervangen voor LED. “We willen de natuur zo weinig mogelijk belasten. Daar hoort ook zelf energie opwekken bij”, aldus Kloft en Van de Rijt.

Tips

Eenvoudige tips voor mensen die duurzamer willen worden, hebben Kloft en Van de Rijt genoeg: “Teel zelf lekker je eigen ecologische groenten en eet seizoensgewassen van de volle grond. Je hoeft dan geen groenten uit het buitenland te kopen en er zijn minder kassen nodig.”
In de toekomst wil de Stadstuin Helmond nog meer mensen die het financieel minder breed hebben helpen met gezonde groenten. Ook het cursus- en workshopaanbod willen ze uitbreiden. “Zodat we mensen op een leuke en goede manier uitleg kunnen geven wat duurzaamheid allemaal nog meer kan inhouden”.

Impressie Stadstuin Helmond