Afgelopen dinsdag kwam een groot aantal raadsleden bijeen voor een zeer speciale gelegenheid. Leerlingen uit heel Helmond waren namelijk naar de vergadering gekomen om hun ideeën over een beter milieu te presenteren. Wethouder Smeulders tijdens de openingspeech: “De jeugd heeft de toekomst. Dan is het ook niet meer dan logisch dat zij ook mogen nadenken over die toekomst.”
De leerlingen die mochten presenteren, hadden al een lang traject afgelegd. Iets meer dan een maand geleden vond namelijk op het Dr. Knippenbergcollege en het Carolus Borromeus College de zogeheten ‘Dag van de Duurzaamheid’ plaats. Tijdens deze dag werden de brugklassen uitgedaagd om zelf ook eens na te denken over een beter milieu.
Na de opening van wethouder Smeulders (GroenLinks) en Petra Hovestadt (Groen4Life), gingen zij allemaal op bezoek bij een groot bedrijf in Helmond, om er achter te komen wat zij al reeds doen aan een beter milieu. Zo ging een groepje kijken in het Elkerliek Ziekenhuis. Hier kregen zij een rondleiding door het gebouw. Zo deden ze bijvoorbeeld de wasserette aan, die bijna volledig milieuneutraal is. Bijna al het water dat gebruikt wordt voor het wassen –en dat is best wel wat –wordt ook weer hergebruikt. Daarom gaat bijna niets verloren.
Na deze rondleidingen, keerden de leerlingen terug naar hun eigen school, om daarna aan de slag te gaan met hun eigen idee. Vervolgens mochten zij deze presenteren in hun klas. Door middel van verkiezingen werd vervolgens een winnaar uitgekozen. Voor deze winnaar werd het al helemaal spannend, want zij stonden in de schoolfinale. Hier mochten zij hun idee nog een keer presenteren, maar dan voor een deskundige jury. De prijs: de mogelijkheid om het idee uit te gaan leggen in de gemeenteraad.
En dat mochten de winnaars dinsdag dus gaan doen. Allerlei plannen kwamen ter sprake: lantaarnpalen op zonne-energie, opruimdagen, schoonmaakrobots; het ene idee was nog inventiever dan het andere. Dit vond ook de gemeenteraad. Uit het veld geblazen door het spervuur van enthousiaste ideeën, stelden zij vele vragen. Misschien is het idee namelijk wel echt uitvoerbaar. Wethouder Smeulders: “Ik denk dat de raad tegen de wethouder zegt: regel maar, ik verwacht dat de gemeente dit gaat doen.”
Het project zelf wordt georganiseerd door Joost Botman. Anders dan misschien verwacht zou worden, is Joost zelf ook helemaal niet zo oud. Als getalenteerde leerling, heeft hij vorig jaar op 5 Gymnasium op het Carolus Borromeus College al in een groot deel van zijn vakken examen gedaan. De tijd die hij dit jaar daardoor overhad, wilde hij besteden met een onderwerp dat hij interessant vindt. Zo ging hij uiteindelijk stage lopen bij wethouder Smeulders. In samenwerking met hem kwam hij op het idee van ‘De Dag van de Duurzaamheid’.
“Op deze manier,” zegt Joost “worden kinderen zich al veel eerder bewust van het milieu en de probleem die zich daaromtrent spelen. Door middel van deze dag denken de leerlingen hopelijk niet alleen na over politieke oplossingen, maar ook over wat zij zelf aan het milieu kunnen doen. Want, het verbeteren van de wereld begint bij jezelf.”
Rik van den Brule, scholier Carolus Borromeus College
