
Het opvangen van water tijdens stevige regenbuien, het vergroten van de biodiversiteit, verkoeling tijdens hete dage én een mooie, natuurlijke uitstraling. Zomaar wat voordelen van een groen dak op je woning, garage of schuur. Steeds meer inwoners overwegen een groen dak aan te leggen of hebben de stap inmiddels genomen. Zij maakten dankbaar gebruik van de groene daken subsidie van gemeente Helmond of andere subsidies. We maakten een rondje langs de groene daken in Helmond.
Groene schuurdaken in De Veste
Lara Tamarinof woont in De Veste, het centrum van de wijk Brandevoort waar de tuinen met schuurtjes aan een gezamenlijk binnenterrein liggen. Vorig jaar september zijn maar liefst 21 schuren voorzien van een groen dak. Lara die zelf erg actief is als het gaat om duurzaamheid, nam daarvoor zo’n 2 jaar geleden het initiatief. “Ik was zelf enthousiast over het aanleggen van een groen dak, zeker omdat veel woningen in ons blok de woonkamer op de eerste verdieping hebben. We kijken aan de achterkant uit op de schuurdaken. En dat uitzicht is nu met de sedumplantjes op de daken zoveel mooier!”
Profiteren van subsidies
Lara wist dat er verschillende subsidiemogelijkheden zijn. “Toen ik na de nodige rondjes langs de deuren ook andere bewoners enthousiast had gekregen, hebben we offertes aangevraagd en een leverancier gekozen. Vervolgens hebben we de groene daken subsidie aangevraagd bij de gemeente. Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van een subsidie van Waterschap Aa en Maas voor klimaatbestendige maatregelen die je met meerdere bewoners neemt. Dankzij deze subsidies en vanwege de grote hoeveelheid vierkante meters die we lieten aanleggen, vielen de kosten per woning ontzettend mee.”
Snel aangelegd
Het aanleggen van de groene daken was snel gebeurd. ”De leverancier verzorgde de aanleg van A tot Z”, zegt Lara. En het onderhoud? Dat beperkt zich tot 2x per jaar wat gras/onkruid er tussenuit plukken. Dat doen we tijdens onze groene pleindag waarbij we het plein winter- of zomerklaar maken. Naarmate de begroeiing dichter wordt, krijgt onkruid trouwens steeds minder kans. Het ziet er nu na een aantal maanden echt prachtig begroeid uit! En we merken bij harde regenbuien dat er veel minder water door de regenpijp naar beneden stort. De plantjes vangen veel water op. Bovendien vormen de plantjes ook een beschermingslaag voor de dakbedekking.”
Lara en haar buurtgenoten zijn blij met het eindresultaat. Bovendien voelt het goed om op deze manier bij te dragen een groener Helmond.
Gezamenlijke aanpak
Buurtgenoot Jan Teun woont een blok verderop in De Veste en liet vorig jaar samen met 5 buurtgenoten ook een groen dak aanleggen op zijn schuur. “Deze keuze was snel gemaakt toen dit als gezamenlijk project werd opgepakt. Niet alleen vanwege het uitzicht vanuit de woonkamer, maar ook het duurzame aspect vind ik belangrijk. Het onderhoud aan het dak valt me heel erg mee, zo nu en dan bij erge droogte wordt het dak extra besproeid, maar verder heb ik er vrijwel geen werk aan.
Het grote voordeel van de gezamenlijke aanpak, vond ik het voorwerk dat in dit geval al gedaan was. Vooral bij het uitzoekwerk voor bijvoorbeeld de subsidies komt aardig wat kijken. Door hier samen wat tijd in te steken, kon er voor ons blok woningen zelfs ook nog subsidie aangevraagd worden bij de Provincie Noord-Brabant.”



Meer informatie over subsidiemogelijkheden
Je kunt voor de aanleg van een groen dak zowel gebruik maken van de groene daken subsidie van gemeente Helmond als van een subsidieregeling van Waterschap Aa en Maas. Leer meer over deze subsidiemogelijkheden.
Heb jij ook een groen dak en wil je jouw ervaringen delen, neem even contact met ons op!