Introduction

Rondje langs de groene daken: Helmond-Noord

Rondje langs de groene daken: Helmond-Noord

Groen dak met sedumplantjes
Foto: bxphotography.eu

Het opvangen van water tijdens stevige regenbuien, het vergroten van de biodiversiteit, verkoeling tijdens hete dage én een mooie, natuurlijke uitstraling. Zomaar wat voordelen van een groen dak op je woning, garage of schuur. Steeds meer inwoners overwegen een groen dak aan te leggen of hebben de stap inmiddels genomen. Zij maakten dankbaar gebruik van de groene daken subsidie van gemeente Helmond of andere subsidies. We maakten een rondje langs de groene daken in Helmond.

Zelf een groen dak aangelegd in Helmond-Noord

Pieter Bakx woont in Helmond-Noord en had de mogelijkheden van een groen dak al jaren geleden gezien. Hij was hier wel voorstander van. Toen zijn plat dak lek bleek te zijn, was dit een uitgelezen kans om ermee aan de slag te gaan. “Ik heb me eerst verdiept in de subsidiemogelijkheden via internet en kwam zo op de website van de gemeente Helmond terecht. Na wat uitzoekwerk was mijn conclusie dat het met deze subsidie goed betaalbaar is.”
Pieter koos ervoor om de aanleg volledig zelf te doen en is zelfs naar Utrecht gereden om de materialen aan te schaffen. “Ik adviseer om je hierbij goed te oriënteren bij diverse aanbieders via internet en verschillende prijzen en aanbiedingen in de gaten te houden. Aangezien ik wist wat het draagvermogen en constructie van het dak is, was de aanleg zelf goed te doen. Het belangrijkste is dat de folie goed gelijmd wordt en de naden zodanig aansluiten, dat de afvoer van overtollig water goed is.”

Meer vogels en insecten in de tuin
Qua planten is het verder belangrijk dat er een goede variatie is en er minimaal 10 verschillende sedumplantjes worden geplaatst. “Het onderhoud aan het dak valt me heel erg mee, twee keer per jaar voeg ik voedingskorrels toe en daar blijft het verder wel bij.
Voordeel van het dak is de isolerende werking, zowel in de zomer als in de winter. Daarnaast is het belangrijk voor de natuur dat het regenwater niet wegvloeit, maar opgaat in de plantjes op het dak. Ik merk ook dat er meer vogels en insecten in de tuin zijn sinds we dit dak hebben.”

Ook voor huurders
Pieter zou het mooi vinden als ook woningcorporaties dit meer oppakken en bijvoorbeeld garageboxen van groene daken voorzien en tevens huurders aanbieden om dit samen te doen. “Enerzijds geven zij dan het voorbeeld door de omgeving groener te maken. Anderzijds kan het door de gezamenlijke aanpak met daarbij de subsidies, voordeliger zijn voor iedereen.”

 Meer informatie over subsidiemogelijkheden

Je kunt voor de aanleg van een groen dak zowel gebruik maken van de groene daken subsidie van gemeente Helmond als van een subsidieregeling van Waterschap Aa en Maas. Leer meer over deze subsidiemogelijkheden.

Heb jij ook een groen dak en wil je jouw ervaringen delen, neem even contact met ons op!