Introduction

Burgemeester Geukerspark vanaf 18 juni voor publiek geopend!

Burgemeester Geukerspark vanaf 18 juni voor publiek geopend!

Overzicht Burgemeester Geukerspark met bomen en water

Eindelijk is het zover: het burgemeester Geukerspark is klaar. In een jaar tijd is het park getransformeerd van een groen grasveld naar een echt stadspark met duizenden planten en diverse bomensoorten en waar De Aa weer zichtbaar stroomt. Het liefst hadden we deze mijlpaal samen met de Helmonders in het park gevierd. Helaas kan dit door de Corona-crisis niet op de manier die we oorspronkelijk voor ogen hadden. Maar we laten dit moment niet zomaar voorbij gaan. Op woensdag 17 juni kan iedereen vanaf 19:00 uur via Facebook live een kijkje nemen bij de openingshandeling.

Met het Burgemeester Geukerspark is een langgekoesterde wens in vervulling gegaan: een echt stadspark in het centrum van Helmond. Een park voor alle Helmonders en voor ieder wat wils. Kinderen kunnen aan de oever spelen met watertoestellen. Langs het park, aan de kant van het kanaal, is een boulevard ontstaan waar men kan fietsen en wandelen. En ook de beweegroute is weer teruggekomen. Op het gras is ruimte om te genieten van de zon of te spelen. En picknicken kan aan één van de tafels.

26.000 planten
Het park speelt een belangrijke rol in de klimaatadaptatie. Het park biedt in de warme zomers een koele plek. En als het hard regent kan het water wegzakken in de aarde. De 26.000 planten zullen er blij mee zijn en zorgen ervoor dat de grond niet wegspoelt. Daarnaast staan er 23 verschillende soorten bomen: van klein tot groot en van bladverliezend tot groenblijvend. Zo biedt het park in ieder jaargetijde een andere aanblik.

Kunst in het park
In het park is ook ruimte voor kunst. Aan de zuidzijde van het park, bij het Havenplein, staat een nieuw kunstwerk. Het is gemaakt door de Tilburgse kunstenaar Marieke Vromans. Zij heeft het kunstwerk gemaakt met in het achterhoofd de gedachte dat het mensen moet uitnodigen het park in te gaan. Het is een icoon geworden dat mensen uitdaagt om verder te kijken dan de waan van de dag.

Naast het nieuwe kunstwerk zijn er ook twee beelden van het Piet Blomplein verplaatst naar het park. Het gaat om de borstbeelden van Matthijs Vermeulen en Alphonse Stallaert. Deze zijn in 2006 door het Burgemeester Geukersfonds geschonken aan de stad. Op verzoek van de familie Geukers krijgen deze beelden nu een plek in het naar hun vader vernoemde park.

Live opening op Facebook
Op woensdagavond 17 juni, tussen 19:00 en 20:00 uur nodigen we iedereen uit om via Facebook live een kijkje te nemen in het park. Wethouder Erik de Vries en Gerrit Kamp van aannemer Mourik Groot Ammers zullen de openingshandeling verzorgen en samen aan u het park laten zien. Wilt u erbij zijn? Ga dan naar de facebookpagina van de gemeente Helmond.  
Vanaf donderdag 18 juni is iedereen welkom in het park. Houdt u dan wel rekening met de geldende RIVM-richtlijnen. Vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand.

Nieuwe plantjes in Burgemeester geukerspark