Introduction

Ook zo geschrokken van de nieuwe energietarieven?

Ook zo geschrokken van de nieuwe energietarieven?

De energietarieven voor elektriciteit en gas zijn de laatste tijd enorm gestegen. Vooral mensen die een variabel tarief hebben krijgen daardoor te maken met een flink hogere energierekening. Met een vast tarief voor meerdere jaren merk je er nog niet veel van, maar na afloop van de vaste periode natuurlijk wel. De overheid probeert de energielasten voor de gebruikers een beetje in de hand te houden door een verhoging van de teruggave energiebelasting, maar aan het eind van de streep blijft nog altijd een fors hogere energierekening over.

5-15% Energie besparen met eenvoudige maatregelen

De beste manier om de energierekening omlaag te brengen is nog altijd energie besparen. Immers, wat je niet gebruikt hoef je ook niet in te kopen, dus ook niet te betalen.
Energie besparen kun je op verschillende manieren aanpakken, maar altijd is het startpunt isoleren: zorg dat er geen warmte weg lekt uit je woning naar buiten.
Door heel eenvoudige maatregelen zoals tochtstrips, kierdichting, deurborstels, radiatorfolie enz. bespaar je al gauw 10-15%, zonder veel kosten.
Ook gedrag, zoals bijvoorbeeld korter douchen en geen ruimten verwarmen waar je niet verblijft, draagt bij.
En, als je nog ouderwetse gloeilampen hebt, vervang deze dan onmiddellijk door ledlampen en bespaar 70% elektra voor verlichting.

Op energiehuisslimwonen.nl kun je bij Slim starten lezen hoe je heel gemakkelijk de maximum temperatuur van het ketelwater terug kunt brengen naar 60 oC en daardoor 5-10% gasverbruik per jaar kunt besparen.

Een woning isoleren met extra maatregelen en 10-35% besparen

De volgende stap is isoleren van muren, vloer, dak en ramen. Dit zijn maatregelen die natuurlijk veel meer kosten, maar die je, zeker bij de hogere energieprijzen, ook weer vrij snel terug verdient.
Pas als je de isolatie van jouw huis op orde hebt, kun je het huis verder verduurzamen door bv het aanschaffen van een (hybride)warmtepomp, eventueel gecombineerd met de bestaande gasketel voor geval jouw (oudere) huis niet echt goed is te isoleren.
De extra elektriciteit die je nodig hebt wek je natuurlijk op met zonnepanelen op het eigen dak, of door deelname aan een gezamenlijk zonnepark.

Deskundige voorlichting en/of een afspraak met een Energiecoach

Over deze en andere onderwerpen kun je (gratis) voorlichting krijgen bij het EnergieHuis Slim Wonen. Deze voorlichting is onafhankelijk en objectief. Maak daarvoor een afspraak met een van onze Energiecoaches via de website.
Ook kun je de thema-avonden bezoeken, bv. over isolatie, warmtepompen, zonnepanelen, of subsidies en financieringen.
Soms is het ook handig een Energiecoach aan huis te laten komen voor een Warmtescan bij huizen ouder dan 1990. Daarvoor moet je wel een kleine onkostenvergoeding betalen. Of doe eerst via de website een handige zelftest via Slim starten waaronder de eigen woning QuickScan.

Spreekuren voor januari en februari

Elke dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 13:00 tot 17:00 en zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur (voor bezoek of afspraak) en vrije inloopspreekuren voor korte vragen.

Op dinsdag en donderdag tussen 13.00-17.00 uur kunt u met telefonische vragen terecht via 085 – 0410041

Thema avonden en workshops

  • 31 januari: 19:30 uur thema-avond “Slim Isoleren”.
  • 14 februari: 19:30 uur thema-avond “Zonnepanelen”
  • 28 februari: 19:30 “QuickScan van eigen woning” (Zoom workshop)Inschrijven thema-avonden: www.energiehuisslimwonen.nl/agenda

Let op:  door actuele corona maatregelen kan het zijn dat we de themabijeenkomsten (tijdelijk) digitaal (met Zoom) moeten aanbieden. Je hebt daarvoor geen extra programma nodig. Afspraken kunnen i.v.m. corona ook digitaal plaatsvinden. Je ontvangt hierover automatisch per email bericht op de betreffende datum.