Introduction

Nieuwe woningen vanaf 1 juli 2018 zonder gasaansluiting

Nieuwe woningen vanaf 1 juli 2018 zonder gasaansluiting

Vanaf 1 juli mag er voor nieuwbouwwoningen of kleine bedrijven met een gasaansluiting geen vergunning meer worden afgegeven. Dat staat in de nieuwe Wet Voortgang Energie Transitie (Wet Vet), die de Rijksoverheid heeft ingevoerd. Daarmee maakt Nederland haast met het terugdringen van het gebruik van aardgas. Mooi nieuws, dat tevens past in de lijn die we in Helmond al eerder inzetten voor aardgasvrije woningen.

Wat betekent dit voor u?

De Wet Vet geldt voor alle nieuwe woningen en kleine bedrijven, die minder dan 40 m3 gas per uur gebruiken. Als u ná 1 juli 2018 een bouwaanvraag indient voor een nieuwe woning of een klein bedrijf, dan moet u aardgasvrij bouwen. U krijgt dan namelijk geen aansluiting meer op het gasnet. En dat betekent dat u gebruik moet maken van andere, duurzame energiebronnen, zoals lucht- of bodemwarmtepompen.

Het moment van aanvraag van de omgevingsvergunning bepaalt of de nieuwe regels gelden. Het gaat om alle nieuwbouwwoningen of kleinere bedrijven waarvoor op of na 1 juli 2018 een aanvraag wordt ingediend voor een omgevingsvergunning. Aanvragen die vóór 1 juli zijn ingediend, kunnen wel nog met aardgas worden uitgevoerd.

Geldt het ook voor verbouwingen?

Nee, als u een bestaande woning verbouwt en u heeft al een aardgasaansluiting dan mag u die blijven gebruiken. Maar als u de mogelijkheid heeft om de aardgasaansluiting te vervangen door een duurzame variant is dat slim, omdat op termijn alle woningen zonder aardgas verwarmd moeten worden.

Welke andere opties zijn er voor aardgas?

Er zijn verschillende alternatieve methoden om uw nieuwe woning aardgasvrij te bouwen. Zo zijn er bodem- en luchtwarmtesystemen die uit de lucht c.q. bodem warmte halen, die in de woning elektrisch wordt verwarmd tot 30 graden voor de verwarming en een hogere temperatuur voor uw douchewater. Wilt u meer weten over aardgasvrije alternatieven? Bij het Energiehuis Helmond kunnen ze u hier veel over vertellen en kunt u verschillende opties zelf bekijken.

Energiehuis Helmond

Aardgasvrij Helmond

Lucht warmtepomp installatie