Introduction

Meer groen = minder wateroverlast

Meer groen = minder wateroverlast

In een tuin met veel verharding kan regenwater tijdens harde regenbuien niet goed weglopen. Meer groen in je tuin voorkomt wateroverlast én zorgt ervoor dat water beter vastgehouden kan worden in de aarde, wat goed is voor je planten. Bovendien geven planten en boompjes verkoeling tijdens hete zomerdagen. En wist je dat mensen gelukkiger en gezonder worden van een groene omgeving?

We geven je graag wat tips voor een groene tuin: 

  • Verwijder een deel van de tegels in je tuin en maak daar een perkje met planten en bloemen. Het is niet moeilijk zoals je kunt zien in de video van nationale tuinman Lodewijk.
  • Als je toch echt tegels wil, kies dan voor tegels die water doorlaten of voor een half verharding zoals grind. Of bijvoorbeeld terrastegels afgewisseld met stroken of voegen met waterdoorlatend materiaal zoals steentjes, worteldoek met daarop houten vlonders of houtsnippers. Je kunt ook kiezen voor grastegels, dit zijn betonnen of gerecyclede kunststof tegels met een open raamwerk. In de openingen kun je gravel strooien of gras/mos in laten groeien.
  • Plaats een regenton in je tuin. Deze ton kan veel regen opvangen tijdens een heftige bui. Dat water kun je vervolgens weer gebruiken om je tuinplanten water te geven tijdens een droge periode.
  • Zorg voor reliëf in de tuin, dit is goed voor het afvoeren van al het regenwater als je tuin een klein beetje afloopt. Zorg ervoor dat op de plek waar al het regenwater heen stroomt planten staan die van veel water houden. Wil je weten hoe je hoogteverschillen in je tuin aanlegt? Bekijk dan de pdf ‘Maak hoogteverschillen in je tuin‘ van Tuinbranche Nederland. 
  • Je kunt je schuurtje of garage voorzien van een groen dak. Een groen dak geeft minder warmte af en voorkomt hittestress. En een sedumdak zorgt voor goede isolatie, in de ruimte onder het dak blijft het daardoor koeler. Sedumplantjes nemen vocht op in hun bladeren en slaan daarmee regenwater beter op. Gemeente Helmond biedt een speciale groene daken subsidie

 

Animatie met regenton