Introduction

Marktplaats voor afval

Marktplaats voor afval

Met de in Helmond ontwikkelde softwaretool Indusym kunnen bedrijven restproducten uitwisselen. Zo is het afval van het ene bedrijf de grondstof voor een ander bedrijf. De softwaretool is ontwikkeld door Immanuel Geesing (als student aan de TU Eindhoven) in samenwerking met Stichting Bedrijventerreinen Helmond. Stichting InduSym is afgelopen jaar opgericht om bedrijven te helpen bij de transitie naar een circulaire economie. Speerpunt is het realiseren van industriële symbiose met behulp van de gelijknamige softwaretool InduSym.

Wat is Industriële symbiose?

Industriële symbiose is een vorm van circulaire economie: de reststroom van één bedrijf wordt de grondstof van een ander bedrijf. Met voldoende van deze uitwisselingen ontstaan er ketens waar de waarde van een materiaal optimaal benut wordt. Samenwerkende bedrijven kunnen goedkoper aan materialen komen zonder nieuwe grondstoffen te verbruiken, of reststromen een nuttige bestemming geven terwijl ze besparen op afvalverwerking. Zo worden bedrijventerreinen veel efficiënter, economischer en duurzamer.

Wat is InduSym?

Op het online platform worden met behulp van een gebruiksvriendelijke en doelgerichte software vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld. Bedrijven waarop een match gevonden wordt, kunnen met elkaar in contact komen om een symbiotische uitwisseling in de praktijk te brengen.

Ongeveer honderd bedrijven in Helmond en omgeving maken momenteel gebruik van InduSym.

Lees hierover meer in het artikel in het Eindhovens Dagblad

Klik hier voor de website van InduSym

Infographic marktplaats voor afval