Groene vingers of niet, meer groen in je tuin heeft veel voordelen. Het draagt bij aan een prettige woonomgeving, het is goed voor vogels en insecten en is beter bij extreme weersomstandigheden. In een groene tuin kan water bij hevige regenbuien beter wegzakken, de grond houdt water beter vast voor droge tijden én groen geeft verkoeling tijdens hete dagen.
Helmondse tuinliefhebbers laten je zien dat een groene tuin helemaal niet moeilijk is of veel tijd kost. Ze delen graag hun tips waar je makkelijk mee aan de slag kan. Ook als je geen groene vingers hebt.
Dit keer is Maria Haenen-van den Bosch aan het woord, voorzitter van Groei & Bloei Helmond e.o. Zij blijft graag dichtbij huis, in de eigen tuin. Wat kun je in je eigen tuin doen om het tij te keren?
Veel lees- en tuinier plezier met deel 1!

Leve de tuin
Het tij gaat keren, daar zijn wij als KMTP (Koninklijke Maatschappij voor Tuin- en Plantkunde), beter bekend onder de naam Groei & Bloei, van overtuigd. Mensen worden zich steeds meer bewust van de impact die onze manier van leven heeft op onze planeet. Natuurlijk is het een taak van de overheid, landelijk en gemeentelijk, om actie te ondernemen maar alleen samen, met z’n allen kunnen we daarin slagen. En dat kan al dichtbij huis, meer precies, in de eigen tuin. Wat kun je in je eigen tuin doen om het tij te keren?
Eerst een paar interessante weetjes:
- Als je alle tuinen in Nederland bij elkaar zou optellen, kom je uit op een gebied dat tien keer zo groot is als Het Nationale Park De Hoge Veluwe. (bron: VHG)
- Meer dan 70% van de Nederlanders heeft een tuin. 40% van de tuinen ligt in de stad. (bron: VHG)
- In 30% van onze tuinen is 50% bestraat!
Uit het bovenstaande moge duidelijk zijn hoe belangrijk onze tuinen zijn en hoe groot de rol is die die tuinen kunnen spelen bij de oplossing van belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals waterberging, luchtkwaliteit, duurzaamheid en biodiversiteit.
Laat ik beginnen met de inmiddels bekende slogan, jaren geleden geïntroduceerd door Groei & Bloei: “Tegel eruit, plant erin”.
Groei & Bloei Helmond en omstreken
De vereniging Groei & Bloei Helmond e.o., opgericht in 1899, met momenteel 150 leden, maakt als 121-jarige deel uit van Helmonds cultureel erfgoed. De vereniging zet zich op lokaal niveau in voor een groenere samenleving met als missie heel Helmond aan het tuinieren te krijgen om de verstening van de stad tegen te gaan onder het motto “Tegel eruit, plant erin”.



Hoe help je de waterberging?
Op welke manier kun je overtollig water in je tuin laten wegvloeien? Door letterlijk de tegels uit je tuin te halen en groen te planten waardoor het hemelwater makkelijk kan doordringen in de bodem. Wat voor groen? Alle groen helpt, heeft een luchtzuiverende werking, neemt CO2 op en geeft zuurstof af. Gebruik ook een regenton.
Wat kun je doen om de luchtkwaliteit te bevorderen?
Plant bomen, minimaal één per tuin. Bomen brengen schaduw en koelte in warme zomers. Het regenwater kan beter doordringen in de bodem en bovendien houdt de boom een deel van het water vast dat vervolgens verdampt en dus niet hoeft te worden afgevoerd. Bomen nemen CO2 op, geven zuurstof af en gaan luchtverontreiniging tegen. Dit alles staat los van al het andere dat bomen te bieden hebben, denk daarbij aan bloesem, vruchten en schitterende kleuren in de herfst. Bomen bevorderen de biodiversiteit, ze bieden ruimte en voedsel aan vogels, zoogdieren en insecten. En het allerbelangrijkste: er is voor elke tuin een boom ook voor de kleine tuin. Denk bijvoorbeeld aan de Lagerstroemia ‘Tuskegee’ de ideale boom voor de kleine stadstuin.
Wat kun je nog meer doen? Plaats geen schutting, maar een haag (Taxus, Coniferen, Ilex etc.). Heb je weinig ruimte, ga dan de hoogte in met klimplanten. Kortom: tuinier verticaal. Ook een geveltuintje, al is het nog zo klein, draagt bij.