Introduction

Jongerenklimaattop Helmond: “met onze afvalbak kun je prijzen winnen”

Jongerenklimaattop Helmond: “met onze afvalbak kun je prijzen winnen”

Een recycling pas, een afvalbak met app en een duurzame school. Met die ideeën wonnen leerlingen van het Carolus Borromeus College, Dr.- Knippenberg College en Jan van Brabant College bij de jongerenklimaattop in Helmond de titel ‘klimaattopper van Helmond’. Tijdens deze tweede editie van de jongerenklimaattop gingen alle 800 brugklassers van de drie scholen de hele dag aan de slag om Helmond duurzamer te maken.

De leerlingen kregen ’s ochtends een gastles op hun school van een ervaringsdeskundige, waarna ze allemaal op bezoek gingen bij een duurzaam Helmonds bedrijf. Ruim 25 bedrijven en organisaties stelden hun deuren open en lieten de leerlingen vol enthousiasme zien hoe duurzaamheid er in de praktijk uit kan zien.

Duurzame school

Met al deze inspiratie op zak maakten de leerlingen vervolgens zelf plannen om Helmond duurzamer te maken. Op het Jan van Brabant College werden Issy Borgers, Eli Moran Odicio, Julius van der Mark en Luke Smit de klimaattoppers. Ze willen hun eigen school duurzamer maken, bijvoorbeeld door regenwater op te vangen en te hergebruiken, veel meer groen in en om de school en in de winter de thermostaat lager en allemaal met een dikke trui naar school te komen.

Afvalbak met app

Manal Belgharbi, Floor van Meerwijk, Thijmen Saris en Take Holtman van het Dr. Knippenbergcollege werden klimaattopper met hun plan voor een afvalbak waarmee je prijzen kunt winnen. “We willen afval weggooien weer leuk maken”, leggen deze leerlingen van klas W1B uit. In hun afvalbak is ruimte om verschillende soorten afval gescheiden in te zamelen. Gooi je er afval in, dan kun je een code scannen met een speciale app en zo kun je duurzame prijzen winnen. Met lichtjes op zonne-energie zijn de bakken ook in het donker vindbaar.

Recyclingpas

Het plan voor een recyclingpas was het winnende idee van het Carolus Borromeus College. waren de trotse winnaars van de klimaattrofee. “Door spullen te recyclen spaar je punten waarmee je korting kunt krijgen op andere producten”, aldus Jesse Janssen, Mel Peters, Nick van Rooij en Daan Dassen, de trotse winnaars van de klimaattrofee .

Wethouder Paul Smeulders gaf een gastles en was jurylid op het Carolus Borromeus College: ‘Jongeren zijn en hebben de toekomst! Het is fantastisch om te zien hoe enthousiast deze 800 brugklassers aan de slag zijn gegaan met duurzaamheid. Deze nieuwe, duurzame, Helmondse generatie is veelbelovend! Op naar een klimaatneutraal Helmond in 2035!’

Winnaars jongerenklimaattop Dr. Knippenberg
Winnaars jongerenklimaattop Carolus