Fijner en duurzamer wonen!

Iedereen is welkom om zijn of haar steentje bij te dragen aan duurzame stad Helmond. Graag zelfs! Of je nu een woning huurt of een koopwoning hebt, energie besparen kunnen we allemaal! Maar waar begin je en hoe helpen we je daarbij?

icon-samen-wereldbol

Wat kan ik doen?

Energie besparen en duurzamer leven

  • Bespaar in je woning op het gebruik van gas en elektriciteit. Vervang bijvoorbeeld gloei- of spaarlampen door LED- verlichting of bespaar warm water door korter te douchen.
  • Doe mee aan het scheiden van afval: de materialen worden gerecycled en dat scheelt nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof.
  • Kies vaker voor schoner vervoer: pak voor korte ritjes de fiets in plaats van de auto.
  • Meer energiebesparingstips vind je hier en op allerlei websites, zoals milieu centraal.

Je eigen woning energiezuiniger maken

In de toekomst gaan we stoppen met het gebruik van aardgas. We hoeven echt nog niet meteen met z’n allen aan de warmtepomp. Maar je kunt al wél eerste stappen zetten om je eigen woning te verduurzamen. Dit begint bij goede isolatie en ventilatie en het vervangen van enkel glas door HR++ glas. Daarna komen pas opties als de aanleg van zonnepanelen of het vervangen van de CV-ketel voor een duurzaam alternatief in beeld. Meer weten?

Energie besparen als je een woning huurt

Heb je een huurwoning van een woningcorporatie? Ook zij zetten zich in voor het energiezuiniger maken van woningen.

icon-helmonders

Laat je inspireren

BART BOUWT DUURZAME WONING

Bart van Bokhoven bouwt zelf een volledig duurzaam én bijzonder huis.
Volg de bouw via zijn blogs.

Portretfoto van Bart en Ellen van Bokhoven

Zo helpen we jou op weg

Gemeente Helmond helpt je graag financieel op weg bij het verduurzamen van je woning of andere goede initiatieven.

  • Voor de uitvoering van goede duurzame ideeën kun je in aanmerking komen voor budget uit het Duurzaamheidsfonds. Heb je een concreet plan dat bijdraagt aan een klimaatneutraal Helmond? Laat het ons weten!
    Bekijk mogelijkheden en de projecten die budget kregen uit het Duurzaamheidsfonds en dien je plan in!
  • Een groen dak op je woning is goed voor het milieu, zorgt voor een betere opvang van regenwater én levert kostenbesparing op. Meer voordelen van groene daken lees je in deze folder. Bekijk de voorwaarden en vraag de groene daken subsidie aan.
  • Met de Duurzaamheidslening financier je tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in jouw woning. Lees meer over de Duurzaamheidslening op de website van de gemeente en in de uitgebreide folder.