Introduction

Innovatieve uitstroomband gemeente Helmond dé oplossing tegen wateroverlast

Innovatieve uitstroomband gemeente Helmond dé oplossing tegen wateroverlast

Veel overheden hebben de afgelopen jaren nagedacht over een innovatieve oplossing voor het afvoeren van regenwater. Niet via het riool, maar ter plekke bergen of infiltreren. Zo ook het ontwerpteam van de gemeente Helmond. En met succes; zij bedachten de uitstroomband.

 De uitstroomband is een alternatief voor een kolk in een bandenrij waarachter plek is om water te bergen. Het is robuust, onderhoudsvriendelijk, aan te brengen in nieuw- én bestaand gebied en begrijpbaar, zichtbaar waterbeheer. Het element is eenvoudig te plaatsen en sluit naadloos aan op bestaande trottoir-/RWS banden. De uitstroomband is in verschillende afmetingen verkrijgbaar.

Stiphoutse Dreef in Helmond
De ontwikkeling van de uitstroomband ontstond bij de aanleg van de Stiphoutse Dreef in Helmond. Verkeer wil de weg ‘in de banden’ hebben, maar de vraag was hoe afwatering dan plaats zou vinden? Een traditionele keuze zou al gauw bij kolken met uitstroom op de sloot uitkomen; ondergronds en onzichtbaar. In de zoektocht naar een alternatief kwam het ontwerpteam uit bij een bovenstroomse uitstroom naar de sloot. Dit bevatte de belangrijkste functies voor afwatering, afvoer en overstort. Het idee voor de uitstroomband was geboren. Een zichtbare, robuuste, bedrijfszekere, makkelijk onderhoudbare constructie.

In nieuw én bestaand gebied aan te brengen
Bijkomend voordeel van de uitstroomband is dat het ook in bestaand gebied kan worden ingezet. Tenminste, als er een watergang of laagte beschikbaar is achter een bandenrij, kan de opsluitband ook daar worden toegepast. Het aanbrengen is heel eenvoudig: 1 meters element bestaande trottoir/RWS-band uitnemen, grondwerk aanpassen, uitstroomband aanbrengen en afwerken.

Twee lokale betonproducenten hebben in samenspraak met Gemeente Helmond diverse mallen ontwikkeld. Naar aanleiding van meldingen van water-op-straat zijn in Helmond tot nu toe een 50-tal uitstroombanden geplaatst.

Voordelen uitstroomband

  • Sluit naadloos aan op trottoirbanden
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Zichtbaar waterbeheer
  • Eenvoudig aan te brengen in bestaande bandenlijn
  • Overstort bij piekbuien
  • Alternatief voor aanleg kolken

Deelname RIONEDinnovatieprijs
De gemeente Helmond was zo overtuigd van hun innovatie, dat ze besloten deel te nemen aan de RIONEDinnovatieprijs. Van de twaalf inzendingen werden er drie genomineerd voor de RIONEDinnovatieprijs, die werd uitgereikt op de RIONEDdag op 28 januari 2021 jongstleden. De uitstroomband was een van de genomineerden, maar ondanks een mooie presentatie grepen ze er nét naast. Dat Helmond een stad vol innovatieve ondernemers en ambtenaren is, wordt hiermee weer bewezen.

Meer informatie en verkrijgbaarheid uitstroomband
De uitstroomband is nu beschikbaar en verkrijgbaar bij diverse leveranciers. Voor meer informatie over de achtergrond kunt u contact opnemen met Albert van Empel of Frank Ramakers door een e-mail te sturen naar: ibor@helmond.nl. Atsma Sierbeton uit Heerenveen (telefoon: 0513 – 628 888) en Swaans Beton uit Heeze (telefoon: 040 – 226 0001) hebben de uitstroomband al in hun assortiment.

Bron: Land & Water, week 15

Uitstroomband Uitstroombanden