“Een grote kans op het gebied van duurzaamheid, is het hergebruik van materialen. Een tweede leven geven aan wat in eerste instantie beschouwd zou kunnen worden als afval. In Helmond lopen we voorop: er zijn al diverse waardevolle initiatieven die goed zijn voor het milieu én de portemonnee! Eén ervan is een succesvol project dat navolging krijgt in diverse delen van het land. Wat kun je nog doen met afgedankt betonnen bestratingsmateriaal? Veel! Wij zeggen: nieuwe betonstenen, -banden en -tegels moeten gemaakt zijn van ten minste 20% gerecycled beton. Je ziet overal dat materialen worden hergebruikt; kijk maar naar de gebakken klinkers in Helmond West, of naar elementen in het nieuwe Havenpark, afkomstig van de gemeentewerf. Ook gebruikte betonproducten kunnen weer waardevol worden!”
Ons groene depot
“Voorheen gingen al het afgedankte betonnen bestratingsmateriaal naar de aannemer, waarbij wij stortkosten betaalden. Dit doen we niet meer: een mooie besparing. Nu slaan we de betonproducten op tot we het aan leveranciers kunnen verkopen als grondstof. We vroegen ons grondbedrijf om een geschikte locatie voor ons nieuwe opslagdepot. Men bood ons het terrein van de voormalige gemeentewerf aan, nabij Sluis 8. Het betreffende terrein is al jaren niet meer in gebruik. We hebben hem voor ons doel gratis ter beschikking gekregen. We hebben er een poort geplaatst afkomstig van een ander werk, en hebben met stelconplaten (eveneens afkomstig uit een werk) het terrein gedeeltelijk verhard. Je ziet: we passen het hergebruik overal toe! In Helmond zetten we nu bij alle nieuwe bestekken: betonstenen, -banden en -tegels moeten naar dit depot worden afgevoerd. En wie weet in welke betonnen producten ze dan straks worden verwerkt!”
Iedereen heeft er baat bij
“We maken nu al goede afspraken met leveranciers van betonproducten. Een win-win-situatie: wij willen bij projecten straks hun producten afnemen, maar dan moeten ze wel onze grondstoffen afnemen. Zodat hun nieuwe producten voor twintig procent bestaan uit wat we voorheen niet meer zouden gebruiken. Het mes snijdt aan twee kanten! De gemeente Helmond verdient bij de verkoop van het gebruikte materiaal. Maar belangrijker: het is een zeer duurzaam proces!”
Navolging
“Er zijn in ons land tien betonketens actief, mede ontstaan vanuit het initiatief van de Provincie Noord-Brabant – en het aantal groeit. Twee ervan zijn in onze provincie. Bij de ketens staat duurzaamheid hoog op de agenda. Omdat ons project kansrijk is, was er direct interesse vanuit verschillende delen van het land. We spraken op een overleg in Breda en men was direct enthousiast. En ook in Amsterdam denkt men erover om op dezelfde manier een depot in te richten. Helmond inspireert, we lopen voorop. Iets om trots op te zijn!”
Peter Minnen, Senior Projectmanager Ingenieursbureau gemeente Helmond

