Nieuw sanitair, nieuw dak, energiezuinige apparatuur, LED-verlichting, HR++ glas, en de trots van de voetbalvereniging: 114 zonnepanelen. HVV maakte werk met werk in de afgelopen jaren en wist zo haar sportpark flink duurzaam te maken. De club heeft de smaak te pakken en heeft nog meer groene ambities. Voorzitter Cissie Maas vertelt over de weg die HVV bewandelde.
De clubhistorie van HVV is lang; Helmonds oudste voetbalclub stamt uit 1899. “In de eerste jaren speelden de vereniging op lege veldjes van de gemeente, maar uiteindelijk kocht Jan Fentener van Vlissingen zelf een stukje grond. Sportpark Houtsdonk aan de Heeklaan was geboren”, aldus Cissie. De grond en gebouwen werd vele jaren later geschonken aan HVV Helmond, waarmee de vereniging haar eigen plek maar ook dito verantwoordelijkheden heeft.
Renovatie- en energiescan
Onderhoud van het complex is één van die verantwoordelijkheden. In 2013 startte het bestuur van de vereniging met de eerste plannen voor renovatie. Dit mondde in 2015 en 2016 uit in een renovatiescan (geregeld via Beursvloer365 en Woonpartners), en een energiescan (via de gemeente Helmond en Sportservice Noord-Brabant (SSNB)). Met deze twee plannen had de vereniging een stevige basis voor de nodige aanpassingen op het sportpark.
Nieuwe apparaten, verlichting, glas en 114 zonnepanelen
Cissie vertelt: “We zijn begonnen met het sanitair in de kleedkamers en de vernieuwing van het dak. In de kantine hebben we de oude keuken vervangen. De oude apparaten, zoals de vriezer en koelkast, werden de deur uit gedaan en vervangen door energiezuinige apparaten. De verlichting in de kantine werd vervangen door LED, billboard reclame aan de Heeklaan werd vervangen door LED en ook de verlichting van de kleedkamers werd LED. Het enkelzijdige glas van de bestuursaccommodatie werd vervangen door hoogwaardig HR++ beglazing. Vervolgens is de beglazing van de kleedkamers vervangen. Alles gebeurde stap voor stap. Maar het mooiste project naar aanleiding van de energiescan vinden wij de plaatsing van de 114 zonnepanelen op het dak van de bestuur-/kleedaccommodatie. Het aantal zonnepanelen komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is bepaald aan de hand van eerdere berekeningen van het verbruik aan energie op Sportpark Houtsdonk. We wekken nu dus onze eigen energie op. Dat maakt dat de elektriciteitskosten op de begroting grotendeels zullen verdwijnen. ”
Financiering
Voor de financiering van de vernieuwingen kon HVV terugvallen op enkele leden, die een lening regelden met een looptijd van zes jaar, de terugverdientijd van de zonnepanelen. Daarnaast kreeg de vereniging duurzaamheidssubsidie van de gemeente Helmond. Het resterende bedrag kon de vereniging zelf bekostigen uit bezuinigingen die zij in de afgelopen jaren doorvoerde.
Groene ambities
De groene ambities van de vereniging reiken nog verder: “We onderzoeken hoe we in de toekomst de gaskraan niet meer hoeven te gaan gebruiken. En we hebben een afspraak gemaakt met Qurrent die het project ‘De groenste vereniging van Nederland’, uitvoert. We willen een voorbeeld zijn en voorop lopen als groene voetbalvereniging met een mooi groen sportpark. We hopen dat velen ons zullen volgen om tot een betere toekomst te komen.”

