Introduction

Huisje Boompje Beter

Huisje Boompje Beter

“Het klimaat verandert. We merken bij de gemeente al duidelijk de invloeden van die veranderingen. De gemiddelde temperatuur in Nederland steeg de afgelopen eeuw met 1.7° C, en de neerslag valt steeds vaker in piekbuien. Ook nemen de periodes van langdurige droogte steeds meer toe. Een groot probleem dat we niet kunnen negeren. Daarom passen we klimaatmaatregelen toe, waarbij we de gevolgen binnen de perken proberen te houden en de uitstoot van broeikasgassen verminderen. We gebruiken groene energie, kopen duurzaam in en wekken zelf duurzame energie op Allemaal maatregelen waarmee we anticiperen op de veranderingen van het klimaat.”

Groene maatregelen waar mogelijk

“Er zijn talloze mogelijkheden denkbaar voor ons. Ik noem er drie ter illustratie: bij de Cacaofabriek hebben we waterdoorlatende bestrating gelegd. Bij het vervangen van fonteinen kiezen we voor duurzame pompen, die zichzelf terugverdienen omdat ze zo energiezuinig zijn. En het groene dak op het station ziet er niet alleen mooi uit: het isoleert ook beter en buffert het hemelwater. Praktische acties die goed werken. Het enige waar je soms tegenaan loopt, zijn technische beperkingen. Bij sommige ondergronden, kun je bijvoorbeeld lastig infiltreren. Maar los daarvan kunnen we vooruit met onze groene ambities.”

Ook inwoners kunnen hun steen bijdragen

Logo Huisje Boompje Beter“Ook Helmondse gezinnen kunnen hun steen bijdragen in het te lijf gaan van de klimaatveranderingen. Er is een gratis app beschikbaar: Huisje Boompje Beter. De app, ontwikkeld samen met het Waterschap Aa en Maas, laat zien hoe klimaatbestendig je huis en tuin nu is en waar er verbeteringen mogelijk zijn. En vaak hoeven die niet eens zo veel kosten met zich mee te brengen! Je kunt bijvoorbeeld stoeptegels uit de tuin vervangen door groen, waardoor je wateroverlast voorkomt. Zelf heb ik ook bestrating verwijderd, en het werkt! Ook adviseert de app over waterbesparende douchekoppen en regentonnen of infiltratiekratten in de tuin, en over isolerende begroeiing op een plat dak. Ik heb thuis ook heus niet alles al helemaal groen doorgevoerd. Maar als je iedere keer een kleine stap zet, komen we samen uiteindelijk een heel eind in de goede richting. Hoe meer mensen hun woning vergroenen, des beter onze woonomgeving het veranderende klimaat aankan.”

Marc Bodelier, Sr. Technisch Medewerker Water bij gemeente Helmond

huisje boompje beter