Maandag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, vormde het startmoment voor nieuwe duurzaamheidsinitiatieven in Helmond. Sinds de duurzaamheidsconferentie in 2015 staan alle lichten op groen en ontstaan overal in de stad ontstaan initiatieven en activiteiten. Zo geven inwoners elkaar duurzaamheidstips, zijn de eerste duurzaamheidssubsidies verstrekt en is de Helmondse VEKA-Sporthal voorzien van LED-verlichting, zonnecellen en energiezuinige pompen. Daarnaast zetten Gemeente Helmond en Eindhoven samen met aannemers hun handtekening om oud bestratingsmateriaal als grondstof te gebruiken voor nieuw, hoogwaardig beton.
Postercampagne
Vanaf maandag 10 oktober prijken verschillende posters met duurzame tips van inwoners in de stad. Op deze manier willen Helmonders laten zien hoe simpel het kan zijn om duurzamer te leven. Samen met enkele enthousiaste stadsgenoten is een campagne ontwikkeld, die de komende weken in de stad zichtbaar zal zijn. “Ik vind het belangrijk om duurzaamheid zichtbaar te maken in de stad. Voorbeeld doet volgen. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter het is”, aldus deelneemster Petra Hovestadt.
Subsidie Duurzaamheidsfonds
Wethouder Paul Smeulders reikte op de Dag van de Duurzaamheid vijf cheques uit voor duurzame initiatieven. Hiermee worden subsidies uit het Duurzaamheidsfonds toegekend aan een pop-up store voor duurzame mode (Groen4Life en ROC Ter Aa), een Duurzaamheid Café Helmond, een biodiversiteitsveld (Manders Totaal) en voor het verduurzamen van de nieuwbouw van speeltuin Helmond-West.
Gratis energiescan voor sportclubs
De Helmondse VEKA-sporthal is de afgelopen tijd voorzien van een aantal duurzame maatregelen. Zo ligt er 900m2 pv-laminaat (zonnecellen) op het dak, is het hele gebouw voorzien van LED-verlichting en zijn er energiezuinige pompen geïnstalleerd. De oude boiler wordt dit jaar nog vervangen voor een zonneboiler. Door de gemeente Helmond wordt een gratis energiescan aan Helmondse sportclubs aangeboden, zodat zij inzicht krijgen op welke manier zij hun gebouw kunnen verduurzamen.
Hergebruik van betonnen bestratingsmateriaal
Wethouder Erik de Vries ondertekende op de Dag van de Duurzaamheid een regionaal convenant waarin de gemeenten Eindhoven en Helmond met een groot aantal aannemers afgesproken hebben dat eind 2018 100% van alle betongranulaat uit bestratingsmaterialen weer wordt toegepast in de betonketen. Dit betekent dat het niet als fundering van de weg wordt gebruikt, maar verwerkt wordt tot nieuw, hoogwaardig beton voor bijvoorbeeld woningbouw, wegen, kantoren en riolering. Met deze afspraak gaat de CO2-uitstoot van het toegepaste beton met 30% omlaag.
Klimaatneutraal in 2035
Inwoners zijn op allerlei manieren in touw om ervoor te zorgen dat Helmond duurzamer wordt. Niet alleen op de Dag van de Duurzaamheid, maar ook daarbuiten gebeurt er ontzettend veel.
Wethouder Paul Smeulders: “De Dag van de Duurzaamheid is een mooi moment om even stil te staan bij al die mensen, bedrijven en organisaties die keihard werken aan een klimaatneutraal Helmond. Er gebeurt enorm veel en er zit energie in Helmond! Ik hoop dat we volgend jaar nog meer initiatieven hebben kunnen steunen en dat duurzaamheid voor Helmonders vanzelfsprekend is. “
Op basisschool Brandevoort scheiden kinderen sinds kort hun afval, er zijn plannen voor een Energiehuis en winkeliers in het centrum werken aan een plan voor dynamische ledverlichting. Jongeren bedachten vorig jaar een plan voor lichtmasten op zonnepanelen; binnenkort wordt de eerste lichtmast daadwerkelijk geplaatst. Op 13, 14 en 15 oktober is er een pop-up store in het Helmondse centrum waar Waterschap Aa en Maas laat zien dat gebruikt toiletpapier een grondstof is voor verrassende producten.
Heeft u een gouden duurzame tip, dan kunt u een e-mail sturen naar info@allelichtenopgroen.nl.