Introduction

Helmond, goed op weg!

Helmond, goed op weg!

Vorige week stond in het teken van Helmond, goed op weg!, een actieweek om duurzame mobiliteit onder de aandacht te brengen. Van 14 tot en met 20 september waren er veel activiteiten in onze stad; daarnaast is er op zondag 27 september nog een speciale actie tijdens de koopzondag in Helmond-Centrum.

De activiteiten zijn bedoeld om mensen bewuster te maken van duurzaam vervoer. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Kies bijvoorbeeld eens wat vaker voor de fiets in plaats van de auto voor kleine ritjes. Of kijk bij de aankoop van een nieuwe wagen naar de mogelijkheden van een elektrische auto. Zo gaat Helmond goed op weg!

Koopzondag 27-09: Eerste gezinsauto op zonne-energie komt naar Helmond

Op zondagmiddag 27 september krijgt Helmond bezoek van een wel heel bijzondere, duurzame auto. Het Solar Team van de TU/ Eindhoven toont het publiek de allereerste gezinsauto op zonne-energie ter wereld, de STELLA. Lees hier alles over deze auto! Met deze auto won het Solar Team in 2013 de World Solar Challenge in Australië in de categorie gezinsauto’s. Een wereldberoemd voertuig dus. Kom op koopzondag 27 september tussen 12:30 en 16:30 uur naar de Markt en laat je verrassen door STELLA. Het Solar Team is aanwezig voor antwoorden op al je vragen. Voor de kinderen is er een leuke quiz over duurzaamheid.

Groene voetstappen

2.400 leerlingen van zeven Helmondse basisscholen gingen zoveel mogelijk te voet, met de fiets of op een andere duurzame manier naar school en lieten daarmee aan volwassenen zien hoe het beter kan. Ze verdienden groene voetstappen en voor de school met de meeste voetstappen was er een wisselbokaal, gemaakt van oude fietsbanden.

Band op spanning

Eén van de makkelijkste manieren om milieuvriendelijker met je auto op pad te gaan, is op tijd de bandenspanning te checken. Een te lage bandenspanning zorgt voor een hoger brandstofverbruik en daardoor meer CO2-uitstoot. Rijden met een te lage bandenspanning is ook nog eens onveilig, want de remweg wordt er langer door. Op zaterdag 19 september kon iedereen gratis zijn banden laten checken op het parkeerterrein van de AH XL aan de Torenstraat, mogelijk gemaakt door Euromaster Bandenservice Helmond.

Mobility Challenge

Om auto’s te maken zijn veel grondstoffen nodig. En dan staan ze ook nog eens het grootste gedeelte van de tijd stil. Door auto’s te delen kun je ze effectiever inzetten. Maar wat betekent dat voor het ontwerp? De BrainTrigger Mobility Challenge daagde leerlingen van de Helmondse basisscholen uit om oplossingen te bedenken om auto’s te kunnen delen met de hele buurt of om het hergebruik van de materialen te bevorderen. De Mobility Challenge liet ze ontdekken dat je met techniek, innovatie en ‘smart mobility’ het milieu kunt verbeteren.

Duurzaamheidsspel voor leerlingen

Tijdens de themaweek speelde duurzaamheidscoach Mitch Gielen een leuk duurzaamheidsspel op enkele Helmondse basisscholen en bij BSO Korein Kinderplein. Zo maakten de leerlingen op een speelse manier kennis met de begrippen duurzaamheid en milieu.

Technische workshops mobiliteit en recycling

Voor een aantal kinderen van de buitenschoolse opvang werd in verschillende workshops gewerkt in thema’s van duurzaamheid. Recycling in relatie tot mobiliteit was hierbij het uitgangspunt. Via de Facebook-pagina van Groen4Life kun je dit allemaal volgen.

duurzame auto
Workshop duurzaamheid kinderen buitenschoolse opvang