Introduction

Groene vingers #3: Voor de avontuurlijke tuiniers!

Groene vingers #3: Voor de avontuurlijke tuiniers!

Groene vingers of niet, meer groen in je tuin heeft veel voordelen. Het draagt bij aan een prettige woonomgeving, het is goed voor vogels en insecten en is beter bij extreme weersomstandigheden. In een groene tuin kan water bij hevige regenbuien beter weg zakken, de grond houdt water beter vast voor droge tijden én groen geeft verkoeling tijdens hete dagen.
Helmondse tuinexperts laten je zien dat een groene tuin helemaal niet moeilijk is of veel tijd kost. Ze delen graag hun tips waar je makkelijk mee aan de slag kan. Ook als je geen groene vingers hebt.

Deze keer lees je deel 3 van de serie tips die tuinontwerper Marianne van Rooden schreef.
Lees ook deel 1 en deel 2 over de groene én onderhoudsarme tuin.

 

De tuin niet winterklaar maken

Laat de tuin lekker met rust in het najaar en de winter. De beplanting redt zichzelf prima en de bodem blijft het liefst bedekt. Allerlei insecten krijgen de kans om te overwinteren tussen de planten of in holle stengels. Pas in het voorjaar is het tijd om oude plantenresten op te ruimen en het seizoen opnieuw te starten.

ALOG_Embleem

Voor de avontuurlijken onder ons

Wie van de gebaande tuinpaden af wil wijken, bijen en vlinders wil helpen en toch weinig tijd aan de tuin wil besteden, kan een inheemse bloementuin aanleggen op een zonnige plek. De insectenstand wordt hiermee erg geholpen en daarmee ook de vogels en andere dieren die ervan afhankelijk zijn. Hiervoor is het nodig om met andere ogen naar beplanting te kijken. Onkruid is niet altijd meer onkruid. Het komt dan ook niet zo nauw wat er allemaal groeit, het hoeft niet ‘netjes’ te zijn.

Inheemse bloemen

Zaai in het voor- of najaar een inheems mengsel van éénjarige, tweejarige en vaste planten geschikt voor de grond van de tuin. Hier in Helmond is dat meestal droge zandgrond of wat vochtigere lemige grond. De zaden zijn verkrijgbaar bij betrouwbare aanbieders als de Bolderik of CruydHoeck.

De grond hoeft niet bemest te worden, inheemse planten houden van schrale grond en bloeien daar het best. Grassen ertussen zaaien is niet nodig, die komen vanzelf.

Achteroverleunen, genieten en kijken wat er gebeurt! In september/oktober de bloementuin voor een deel maaien en een deel laten staan voor overwinterende insecten. Het maaisel een paar dagen laten liggen om de zaden eruit te laten vallen en daarna afvoeren. Dat is alles!

Is de grond te rijk en komen er veel brandnetels op, dan zijn er enkele mogelijkheden om de bodem te verschralen:

  • het afgraven en afvoeren van de toplaag (20 cm) óf
  • de eerste jaren drie tot vijf keer per jaar maaien en het maaisel afvoeren, daarna overgaan tot tweemaal per jaar maaien, in juni/juli en september/oktober. Als de grond echt schraal wordt, is eenmaal maaien in het najaar voldoende.

Tenslotte: vermijd altijd het gebruik van bestrijdingsmiddelen!

Bestrijdingsmiddelen doden heel veel insecten, ook de nuttige. De achteruitgang van de insectenstand is voor een deel daaraan te wijten met als gevolg o.a. het verlies van bestuivers voor voedselgewassen en voedsel voor vogels. Stel je voor wat tuinbezitters voor impact kunnen hebben wanneer zij, als groot tuinennetwerk, geen giftige stoffen meer gebruiken!

Lees hier meer Groene Tuin Tips