Introduction

Groene vingers #2: Je tuin aanpassen aan warmer en droger weer

Groene vingers #2: Je tuin aanpassen aan warmer en droger weer

Helmondse tuinliefhebbers laten je zien dat een groene tuin helemaal niet moeilijk is of veel tijd kost. Ze delen graag hun tips waar je makkelijk mee aan de slag kan. Ook als je geen groene vingers hebt. In deel 2 geeft Wim Swinkels tips hoe je je tuin kunt aanpassen aan warmer en droger weer.

Deel 1 van deze serie gemist? Lees het bericht hier!

Diverse bloemsoorten
Bron: Groei en Bloei

Je tuin aanpassen aan warmer en droger weer

Klimaatverandering is ook van invloed op het tuinieren. Sinds een aantal jaren worden we geconfronteerd met een behoorlijk droge periode in het voorjaar. Van april tot en met juli valt er nauwelijks of geen regen. Met alle consequenties van dien. Jonge aanplant slaat niet aan en planten groeien niet goed en blijven achter in hun ontwikkeling. Later in het jaar richting herfst wordt het juist natter, soms met hoosbuien.  Ook dit kan weer voor de nodige overlast zorgen. Verder zien we dat de winters zachter worden. Ook dat is van invloed op het planten- en insectenleven. Door de zachte winters kunnen sommige insectensoorten zich ongebreideld vermenigvuldigen (denk hierbij aan de processierups). Conclusie: bij het huidige tuinieren moeten we rekening houden met de gewijzigde omstandigheden.

Welke planten zijn geschikt voor het nieuwe tuinieren?

In ieder geval betekent het dat we onze tuinen anders moeten gaan inrichten. Niet dat we al onze inheemse soorten in de ban moeten doen, zeker niet, want juist inheemse soorten zijn zo belangrijk voor ons insectenleven. Maar combinaties met planten die beter tegen de droogte kunnen, zullen we meer moeten gaan toepassen. Ik noem enkele soorten die goed tegen droogte bestand zijn, zoals: Echinacea (zonnehoed), de Cistusroos, Salvia’s, Echinops (kogeldistel) Gypsophilla (gipskruid), Nepeta (kattenkruid) Sedum, Agastache (dropplant) Helenium (zonnekruid) Rudbeckia, en natuurlijk grassen en Asters. Veel van deze planten komen uit de omgeving van de Middellandse zee, vandaar dat ze ook wel Mediterrane vegetatie worden genoemd. Het is een vegetatie of wel plantengroei die is aangepast aan het klimaat in het Middellandse zeegebied. Ons huidige klimaat begint steeds meer te lijken op het Mediterrane klimaat. De hierboven genoemde planten kunnen heel goed gecombineerd worden met inheemse soorten. Er zijn verschillende kwekerijen waar de combinatie inheemse en mediterrane planten worden aangeboden. Tip: kijk eens op de websites van kwekerij Bastin in Hulsberg bij Heerlen, kwekerij de Hessenhof in Ede of dichter bij huis die van kwekerij Muiderman in Veldhoven. Hier vind je een groot assortiment planten die geschikt zijn voor het nieuwe tuinieren.

Salvia Amistad
Salvia Amistad
Salvia Argentina
Salvia Argentina
Salvia Black en Blue
Salvia Black en Blue

Een bijzondere plantenfamilie

Een bijzondere plantenfamilie zou ik graag wat uitdrukkelijker onder de aandacht willen brengen en dat is de Salvia. De Salvia of wel Salie is een groep planten uit de lipbloemfamilie. Salvia’s zie je als struiken, halfheesters en als kruidachtige planten. De naam Salvia is afgeleid van het Latijnse woord “salvere” en dat betekent “gezond zijn”. De naam van de plant past dus uitstekend bij het onderwerp dat we hier behandelen.
Wat is er nu zo bijzonder aan Salvia’s. Allereerst kunnen ze goed tegen droogte. Verder zijn het planten die vanaf juni tot diep in de herfst bloeien. Een ongekende en niet aflatende stroom van bloemen produceren ze. Er zijn soorten die zelfs uitbundiger gaan bloeien naarmate de dagen korten. Wat wil je nog meer? Het is ook een grote familie. Er zijn ruim 900 soorten Salvia’s en het zijn stuk voor stuk fantastisch mooie planten met een grote diversiteit aan bloemen met veel verschillende kleuren. Mooie Salvia’s die eigenlijk in geen tuin zouden mogen ontbreken zijn: Salvia Amistad, Salvia Argentine Skies en Salvia Black en Blue. Geweldig mooi. Zie ook foto’s die bij dit artikel geplaatst zijn.

Ook zijn er Salvia’s met bijzonder ludieke en zelfs prikkelende namen zoals Salvia Hot Lips en Salvia Nachtvlinder. Een bijzonder mooie Salvia is Salvia Monrovia. Het blauw van deze laatste Salvia vind ik persoonlijk heel mooi, is zo intens. Ook van deze Salvia’s heb ik hieronder foto’s geplaatst. Op bovenstaande overzichtsfoto een deel van mijn Salvia-collectie.

Salvia Hot Lips
Salvia Hot Lips
Salvia Monrovia
Salvia Monrovia
Salvia Nachtvlinder
Salvia Nachtvlinder

De kwekerijen die ik hierboven genoemd heb beschikken ook over een uitgebreide collectie Salvia’s. Kortom, de Salvia is dus een aanrader en … Salvia’s worden druk bezocht door bijen en andere naar nectar zoekende insecten.

Lees hier meer Groene Tuin Tips