Introduction

Groene vingers #2: Hoe kun je bijdragen aan de biodiversiteit?

Groene vingers #2: Hoe kun je bijdragen aan de biodiversiteit?

Helmondse tuinliefhebbers laten je zien dat een groene tuin helemaal niet moeilijk is of veel tijd kost. Ze delen graag hun tips waar je makkelijk mee aan de slag kan. Ook als je geen groene vingers hebt. In deel 2 geeft Maria Haenen-van den Bosch tips hoe je kunt bijdragen aan de biodiversiteit.

Duurzaamheid?

Wat is er makkelijker dan duurzaamheid toepassen in de eigen tuin. Maak je eigen compost van keukenafval, tuinafval en bladeren. Dat kan op grote schaal, maar ook in een compostbak voor de kleine tuin. Maak van één vaste plant, door die plant te scheuren, meerdere vaste planten.

Hoe kun je bijdragen aan de biodiversiteit?

Door groen te planten, maar dan bij voorkeur met zoveel mogelijk bloemen. Hoe rijker en gevarieerder de beplanting hoe meer ruimte er is voor die biodiversiteit. Het is belangrijk om te weten dat als er geen insecten meer zijn we straks geen fruit of graan meer hebben tenzij we zelf elk plantje met een kwastje gaan bestuiven!! Verleng het seizoen door bloembollen te planten, in het voorjaar een ware voedselbron voor talrijke insecten.

Foto: Ad Vereijken/FotoID
Foto: Ad Vereijken/FotoID

Uitdragen en delen van groenkennis

Maar hoe kom je nu aan al die kennis, wat zijn de meest geschikte planten voor insecten, welke boom past in mijn tuin, welke haag kan ik planten, hoe maak ikzelf die compost en nog zoveel andere vragen. Onze vereniging Groei & Bloei heeft al bijna 150 jaar als missie: het uitdragen en delen van groenkennis. Educatie staat al die tijd al hoog in ons vaandel. Voor onze lezingen laten wij groenprofessionals uit het hele land komen om hun kennis met ons te delen en onze lezingen, cursussen, workshops, excursies en jaarlijkse Open Tuinendagen zijn toegankelijk voor iedereen. Natuurlijk vinden wij het fijn als u lid wordt, maar ook als u geen lid bent kunt u bij ons kennis komen opdoen. Op onze website www.helmond.groei.nl ziet u altijd het actuele programma.

Hoe draagt vereniging Groei & Bloei bij aan het groener maken van onze omgeving?

De vereniging zet zich op lokaal niveau in voor een groenere samenleving met als missie heel Helmond aan het tuinieren te krijgen om de verstening van de stad tegen te gaan onder het motto “Tegel eruit, plant erin”. De actie vindt jaarlijks plaats, waarbij mensen die een tuintegel inleveren daarvoor in de plaats een mooie plant krijgen. In 2014 heeft de vereniging in het kader van deze actie het project “Groene Gevels in De Veste” geïnitieerd. Door dit initiatief is een aantal fraaie geveltuintjes aangelegd in Brandevoort.

De vereniging is mede-organisator van de Natuurmarkt en is daarbij ook jaarlijks met een kraam aanwezig. Samen met IVN Helmond, Natuurtuin De Robbert, KNNV Helmond en Imkersvereniging Helmond is een aantal jaren geleden het Natuurplatform Helmond opgericht.

Tot slot even terug naar de eigen tuin

Wat levert al dat geploeter in de tuin je nu uiteindelijk op, los van een mooi plaatje?

Het groen in je tuin verbetert de luchtkwaliteit en werkt stress verlagend. Concentratie en cognitie verbeteren door de aanwezigheid van planten binnen en buiten! Heel belangrijk in deze tijd van thuiswerken. Tot slot speelt natuurlijk ook het fysieke aspect een rol, werken in je tuin is gezond en bespaart je de sportschool.

LEVE DE TUIN!

Lees hier meer Groene Tuin Tips