Introduction

Groene vingers #1: Tuinieren: goed voor je lijf en leefomgeving

Groene vingers #1: Tuinieren: goed voor je lijf en leefomgeving

Groene vingers of niet, meer groen in je tuin heeft veel voordelen. Het draagt bij aan een prettige woonomgeving, het is goed voor vogels en insecten en is beter bij extreme weersomstandigheden. In een groene tuin kan water bij hevige regenbuien beter wegzakken, de grond houdt water beter vast voor droge tijden én groen geeft verkoeling tijdens hete dagen.

Helmondse tuinliefhebbers laten je zien dat een groene tuin helemaal niet moeilijk is of veel tijd kost. Ze delen graag hun tips waar je makkelijk mee aan de slag kan. Ook als je geen groene vingers hebt.

De volgende in de serie is van Wim Swinkels. Hij neemt je mee van hoe tuinieren goed is voor je lijf en leefomgeving tot wat je kunt doen aan groen in je eigen straat of buurt.

Veel lees- en tuinier plezier met deel 1!

portret Wim Swinkels
Bron: Groei en Bloei

Een passie voor tuinieren

Ja, ik heb een passie voor tuinieren. Dat zit er al van jongs af aan in. Geboren in het centrum van de stad, in de Veestraat en daar ook mijn jeugd doorgebracht. We hadden daar een prachtige oude stadstuin die uitkwam op de Kegelbaan, in die tijd het begin van de Kasteeltuin. In de Kasteeltuin stond toen richting De Wiel nog een kas waar door de gemeentelijke plantsoenendienst planten werden gekweekt. De planten werden dan later in de borders rond het Kasteel uitgezet. De heer Verhoeven, hoofd plantsoenendienst, was degene die daar toen de scepter zwaaide. Ik kwam daar regelmatig kijken en er ontstond een soort vriendschap. Van hem leerde ik hoe je het beste bloemen kon zaaien, kweken, en verspenen. Ook leerde hij mij hoe ik vaste planten moest scheuren en hoe je het beste stekken kon maken. Ik vond dit allemaal heel fascinerend. Het tuinieren is mij dus met de paplepel ingegeven en heeft mij ook nooit meer losgelaten. Het is een passie geworden.

 

gieter in tuin

Tuinieren is gezond

Als je in de tuin werkt, gebruik je behoorlijk wat spieren. Je bukt, gaat op je knieën, je spit, je rekt je uit, je sjouwt, met andere woorden je verbrandt heel wat calorieën. Met een uur in de tuin werken verbruik je zo’n 300 calorieën. Toch mooi meegenomen.

Tuinieren is dus goed voor je conditie en levert ook een positieve bijdrage aan hoe je je van binnen voelt. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen is gebleken dat tuinieren stress verminderend werkt. Na een dag met de nodige stress-momenten is het heel ontspannend om in je tuin aan de slag te gaan. Zelf maakte ik in mijn werkzaam leven de nodige stress-momenten mee en ik kan bevestigen dat het tuinieren voor mij altijd rustmomenten gaf.

Kortom tuinieren is goed voor je mentale gezondheid. Wetenschappelijk is ook aangetoond dat tuinieren je humeur verbetert en het een goed medicijn is voor mensen met hartproblemen. Het is een Coronaveilige bezigheid en een uitstekende manier om de noodzakelijke vitamine D aan te vullen. Vitamine D wordt zoals bekend alleen aangemaakt door zonlicht en tijdens het tuinieren word je volop blootgesteld aan zonlicht (wel goed insmeren). Het is algemeen bekend dat verblijf in de buitenlucht überhaupt gezond is voor lijf en leden.

Tuinieren en klimaatverandering

Dagelijks worden we geconfronteerd met berichten over klimaatverandering en de problemen die hier het gevolg van zijn. Dat het klimaat verandert, valt niet meer te ontkennen. De klimaatverandering heeft naar mijn mening wel een nieuwe dimensie toegevoegd aan het tuinieren. Tuinieren is namelijk niet alleen belangrijk voor je eigen gezondheid en welzijn en het welzijn van anderen, maar het kan ook een bijdrage leveren aan de verbetering van het klimaat en de verbetering van je eigen leefomgeving. De bedreigingen die gepaard gaan met de klimaatverandering zijn op veel plaatsen al uitvoerig beschreven. Dat hoef ik hier niet te herhalen. Wel hoop ik dat de ernst van de situatie ook bij de inwoners van onze stad doordringt. Vrijblijvendheid is in feite niet meer aan de orde. Iedereen zal een bijdrage moeten leveren om de huidige problemen rond klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Iedereen heeft daarbij ook een eigen verantwoordelijkheid. Wij hebben per slot van rekening de aarde en dus ook onze eigen leefomgeving te leen gekregen van onze kinderen en wij zijn daarom ook verplicht aan ons nageslacht de aarde en onze eigen leefomgeving op een fatsoenlijke manier achter te laten. Natuurlijk is klimaatverandering een wereldwijd probleem, maar dat wil niet zeggen dat we rustig achterover kunnen gaan leunen. Actie is geboden en zeker ook dichtbij huis kunnen we aanzetten geven die op termijn tot een verbetering kunnen leiden. Vergroening van de stad en het stimuleren van de biodiversiteit kunnen naar mijn mening zelfs beter op microniveau worden opgepakt. De inwoners van de stad moeten het met enthousiasme en met overtuiging oppakken, de overheid op haar beurt moet goede randvoorwaarden scheppen, faciliteren en stimuleren daar waar nodig.

Lees hier meer Groene Tuin Tips