Introduction

Geslaagde Helmondse dag van de duurzaamheid

Geslaagde Helmondse dag van de duurzaamheid

Dit jaar werd in Helmond de dag van de duurzaamheid niet op 10/10 maar op 12/10 gevierd. ‘s Middags verzamelden ruim 100 mensen van bedrijfsleven, onderwijs en (semi-)overheid zich in de Cacaofabriek voor de derde duurzaamheidsconferentie. Zij kregen een flinke dosis energie en inspiratie voorgeschoteld om ook komend jaar weer stappen te zetten op de weg naar een duurzaam Helmond.

Duurzaamheidsconferentie

Jongeren van de debatclub van het Dr.-Knippenbergcollege trapten de conferentie af. Zij zetten de zaal op scherp met hun pleidooi voor een duurzaam Helmond. De conclusie uit de vervolgens gepresenteerde klimaatbegroting dat samenwerking om echte slagen te maken noodzakelijk is, kreeg direct een vervolg. Helmondse woningcorporaties, bedrijfsleven, nuts- en energiebedrijven, Energieclub Helmond en de gemeente spraken af om nieuwbouw én bestaande bouw aardgasvrij te maken. Zij zetten ter plekke hun handtekening onder een intentieovereenkomst.

In de tussentijd konden alle bezoekers hun ideeën om Helmond te verduurzamen beschrijven op de Wall of Ambitions. Iedereen kan aansluiten bij deze initiatieven!

De conferentie werd besloten met twee inspirerende break-out sessies, waarin ervaringsdeskundigen de bezoekers meenamen in hun wereld van verduurzaming. Harold van de Ven van NewBestArchitecten hield een gloedvol betoog over het transformeren naar nul-op-de-meter van onze totale woningvoorraad. Ferdy Thoonen van Interface (’s werelds grootste producent van tapijttegels) vertelde over de weg die het bedrijf sinds 1994 aflegt om van plunderaar van de aarde te transformeren naar een stichter van herstel.

Duurzaamheidsavond in het Energiehuis

De avond van donderdag 12 oktober stond in het teken van Helmonders die hun woning willen verduurzamen. In een drukbezocht Energiehuis hield architect Harold van de Ven van NewBestArchitecten een gloedvol betoog hoe zij dit kunnen aanpakken. Aan interesse en motivatie geen gebrek!

Duurzaamheidsconferentie 2017