Introduction

Energiezuinig servers koelen

Energiezuinig servers koelen

“Voorop lopen. Dat vinden we bij e-Quest in Helmond heel belangrijk. Ook als het gaat om duurzame oplossingen. Puur economisch gezien is groen ondernemen niet altijd verantwoord: je voelt het vooral in je portemonnee en plukt er pas op de langere termijn de vruchten van. Vaak is het dus wel even wikken en wegen. Daar waar mogelijk willen wij de wereld echter een stukje beter maken en dan is zo’n investering al snel een goede zet.”

De meest energiezuinige oplossing

“ICT verschuift steeds meer van het zelf organiseren en faciliteren, naar het afnemen van functionaliteiten bij een deskundige partner. De locatie van ICT verschuift in deze trend mee en verplaatst zich van het eigen kantoor naar datacenters met de best mogelijke faciliteiten zoals noodstroomaggregaten, een gasblusinstallatie en bliksemafleiding. Zo’n datacenter bevindt zich ook in Helmond, bij e-Quest Automatisering, die door middel van een eigen glasvezelnetwerk in alle Peelgemeenten (Breedband Helmond), haar opdrachtgevers ook toegang biedt tot dit datacenter.”

“Al deze computerapparatuur dient gekoeld te worden en e-Quest heeft hiervoor een slimme, zeer duurzame oplossing ontwikkeld en gebouwd. Deze koeloplossing werkt 100% van de tijd op de buitenlucht. Er zijn dan ook geen grote airco-systemen ‘verstopt’ om op de echt warme dagen van het jaar toch traditioneel te koelen. Nee: 100% van de tijd koelt e-Quest met buitenlucht. De manier waarop dit gedaan wordt, noemt men adiabatisch koelen en is afgekeken van bepaalde varkensboeren die dit principe al langer toepassen. Op warme dagen wordt koud water toegevoegd aan warme lucht zodat het water verdampt en de lucht alsnog afkoelt. e-Quest heeft in dit kader een Milieukeurcertificaat voor datacenters ontvangen, een certificaat wat tot nu toe maar twee datacenters in Nederland mogen dragen.”

“Ook uniek is het feit dat e-Quest de koeloplossing zelf gebouwd heeft. Uiteraard zijn allerlei specialisten ingezet om kwaliteit te borgen. De oplossing is gewoonweg nog niet te koop en hierdoor alleen op maat te bouwen. Ieder onderdeel van de oplossing is getekend en geproduceerd ofwel geleverd door over het algemeen leveranciers uit regio De Peel. Er worden regelmatig rondleidingen georganiseerd voor geïnteresseerden.”

Samen sterker

“We sloten ons destijds vrij snel aan bij het Helmonds Energieconvenant. Voor ons een logische stap: we deden immers al veel met het terugdringen van energieverbruik. Vanuit de samenwerking komen mooie initiatieven los; wij denken graag mee. Zo realiseren we samen mooie verbeteringen. Alleen daarom juichen we het al toe als andere bedrijven zich ook aansluiten: samen zijn we sterker. Het is mooi dat groene oplossingen steeds vanzelfsprekender worden. Dat gaat in een rap tempo. Meer dan ooit is het nú tijd om aan te sluiten!”

Patrique Dankers, eigenaar e-Quest

Energiezuinig servers koelen