Introduction

Energiesafari: reis langs duurzame energiebronnen

Energiesafari: reis langs duurzame energiebronnen

Op een tropisch warme zaterdag eind augustus gaan zo’n 45 raads- en commissieleden, vertegenwoordigers van wijkraden en samenwerkingspartners uit de stad op Energiesafari. Een reis langs een aantal duurzame energiebronnen om zo kennis te maken met verschillende vormen van energieopwekking van elektra en warmte.

“Deze Energiesafari is bedoeld om iedereen op eenzelfde kennisniveau te krijgen als het gaat om duurzame, grootschalige energieopwekking”, vertelt wethouder Antoinette Maas aan het begin van de dag. “Een goede voorbereiding op het Dilemmadialoog dat we met elkaar gaan voeren om de voors en tegens van de verschillende bronnen goed tegen elkaar af te wegen.” Gemeente Helmond organiseert de Energiesafari en Dilemmadialoog in het kader van de Regionale Energie Strategie (RES) die ze samen met andere gemeenten binnen Metropool Regio Eindhoven opstelt.

Biomassa energiecentrale
Het eerste project dat we bezoeken is de bio energiecentrale Meerhoven in Eindhoven. De loods waarin de centrale huist, is een strakke kubus bekleed met houten lamellen. De biomassa energiecentrale voedt het warmtenet waar zo’n 1600 woningen in de wijk Meerhoven op zijn aangesloten. De biomassa, in de vorm van houtchips, is afkomstig van snoei- en kaphout van gemeentelijke plantsoenen en milieustraten. Gemiddeld komen er zo’n 2 vrachtwagens per dag binnen met houtchips. De voorraad ligt in een open loods, maar is ook hier door houten lamellen aan het oog onttrokken. Terwijl buiten de rust heerst, is het binnen in de centrale een wirwar aan buizen en leidingen. Hier wordt het hout gestookt waarna de warmte wordt omgezet in elektriciteit en warm water dat het warmtenet voedt.

Zonneveld
Dan op naar Zonnepark Someren in Heusden een initiatief van de coöperatie Energyport Peelland. Hier liggen in een zonovergoten weiland achter de kassen van Bleekerven, een groot
glastuinbouwbedrijf, zo’n 7500 zonnepanelen. De grazende schapen in het weiland zoeken verkoeling in de schaduw van de panelen. In nattere periodes van het jaar, dient het weiland als waterberging. Er is dus sprake van dubbelruimtegebruik: een waterberging in combinatie met een zonnepanelenveld. De panelen leveren genoeg energie op voor het glastuinbouwbedrijf en het eventuele overschot wordt terug geleverd aan het net. Per jaar gaat het om 1,9 miljoen KW. Dat is genoeg energie voor het energieverbruik van ca. 600 huishoudens per jaar.

Windmolen in weiland met koeien

Windpark
Het laatste project dat we aan doen tijdens de safari, is windpark Neer in gemeente Leudal. Hier staan 5 van de 6 windmolens die de provincie Limburg telt. Van de 5 windmolens is er 1 molen (de Coöperwiek) tot stand gekomen en gefinancierd vanuit een coöperatie van burgers. De 98 meter hoge molen levert zo’n 4,5 miljoen KwH aan energie op. Dat is genoeg om 1.200 huishoudens per jaar van energie te voorzien. Indrukwekkend is de enorme hoogte van de windmolen en de turbine bovenin de molen die net zo groot is als een vrachtwagen. Nieuwere molens zijn iets hoger en meten 130 meter maar hebben in verhouding een veel hoger rendement, ca. 10 tot 15 miljoen KwH per jaar.

Biomassacentrale opslag houtchips
Biomassacentrale binnenzijde
Biomassacentrale oven met vuur
Biomassacentrale groep krijgt uitleg

Geothermie
Onderweg tijdens de safari geeft EBN (Energie Beheer Nederland) een presentatie over energieopwekking via geothermie: aardwarmte dieper dan 500 meter. De presentatie en een video zijn te bekijken via deze links: Presentatie Geothermie
Video ‘Hoe werkt aardwarmte?’

Aquathermie
Aan het einde van de energiesafari deelt Waterschap De Dommel de laatste inzichten en ontwikkelingen op het gebied van aquathermie: energieopwekking uit oppervlaktewater. De presentatie is te bekijken via deze link: Presentatie Aquathermie

“Genoeg stof tot nadenken”
Wethouder Antoinette Maas blikt terug op de safari: “Het was een heel vruchtbare dag. Heel warm ook, maar dat past wel bij de klimaatverandering die nu gaande is. Ik heb al veel enthousiaste reacties gehad en er zijn heel veel vragen gesteld. Genoeg stof om over na te denken om de dialoog met elkaar aan te gaan.” De dialoog vindt plaats op dinsdagavond 27 augustus als onderdeel van de Opiniecommissie Omgeving.

Groep mensen wandeld door zonneveld
Zonnepanelenveld
Windmolenpark Neer
Groep mensen krijgt uitleg onder windmolen