Introduction

Energie en grondstoffen uit (gebruikt!) wc-papier

Energie en grondstoffen uit (gebruikt!) wc-papier

“Het klinkt bizar: energie en grondstoffen halen uit wc-papier. Toch is dat precies wat Waterschap Aa en Maas doet op de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) te Aarle-Rixtel! Afval- en rioolwater dat hier aankomt, bevat namelijk veel cellulosevezels uit toiletpapier. Door deze vezels voor behandeling uit het water te zeven, kunnen ze als grondstof worden gebruikt voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal, papier, bioplastics en groene energie.”

Tonnen aan grondstoffen

“De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Aarle-Rixtel verwerkt 24 uur per dag het afvalwater van huishoudens en bedrijven uit Helmond en omgeving. Dit levert per jaar tonnen aan bruikbare vezels en dus grondstoffen op.”

Duurzaam

“Daarnaast zijn er nog andere voordelen: door het vooraf verwijderen van de vezels, ontstaat er meer capaciteit voor het zuiveren van afvalwater. Bovendien hoeft er een vuilniswagen slib minder per dag naar de slibverwerking te Moerdijk te rijden.”

Goedkoper, duurzamer, slimmer

“Waterschap Aa en Maas zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om taken goedkoper, duurzamer en slimmer uit te voeren. De ‘fijnzeefinstallatie’ in Aarle-Rixtel is daar een mooi voorbeeld van. Bovendien levert deze toepassing kansen op voor het (regionale) bedrijfsleven!”

Dirk van Helvoirt, coördinator/accountmanager AWK, Waterschap Aa en Maas

Energie en grondstoffen uit (gebruikt!) wc-papier
Energie en grondstoffen uit (gebruikt!) wc-papier