Introduction

“Duurzame ambities omarmd en enthousiast aan de slag”

“Duurzame ambities omarmd en enthousiast aan de slag”

Koper kavel Stiphout Zuid deelt eerste ervaringen met duurzaam ontwerpproces:

Voor Erik Aarts waren de duurzame ambities niet de belangrijkste reden om een kavel bij Stiphout Zuid te kopen. Maar hij heeft de ambities volledig omarmd en is er enthousiast mee aan de slag gegaan. Hij zit nu midden in het ontwerpproces en deelt zijn ervaringen.

Als architect is het bouwen van een duurzame woning dagelijkse kost voor Erik. “Maar”, geeft hij zelf aan, “het zoeken naar slimme oplossingen in relatie tot de context blijft een uitdaging. Niet elke woning heeft een ‘perfecte ligging’. Ambitieuze en vooruitstrevende oplossingen zijn nog geen gemeengoed. Dat is jammer, maar zal de komende jaren snel veranderen.”

Beleving en gebruik het belangrijkst

Het ontwerpen van zijn eigen duurzame woning valt Erik vooralsnog reuze mee. “Het is vooral de vraag hoever je het duurzame concept wilt doorzetten. Duurzaamheid is bijvoorbeeld ook materiaalgebruik, hergebruik en ruimtebeperking. Wat wij geleerd hebben, is dat je moet doorzetten wat je voor ogen hebt. Geen concessies in vormgeving of functionaliteit. De beleving en het gebruik van je woning zijn het belangrijkst. De energie- en andere duurzame maatregelen moeten daarin passen.”

“Voor onze energievoorziening zijn wij van plan om het plat dak geheel van zonnepanelen te voorzien. Een waterbron met warmtepomp vormt dan onze primaire warmtevoorziening. Hierbij gaan we onze woning maximaal isoleren, gebruiken we straks lage temperatuurverwarming en zoeken we een ventilatiesysteem dat aan onze wensen voldoet.”

Mentaliteit in de bouwwereld

Waar Erik tegenaan loopt bij de ontwikkeling van zijn duurzame woning is dat er in de bouwwereld nog vaak de mentaliteit heerst van ‘zo doen we het altijd’. “Er zijn de afgelopen jaren niet veel nieuwe ontwikkelingen geweest. Daarentegen is er wel veel winst behaald in bestaande toepassingen. Bijvoorbeeld de toegenomen opbrengst van zonnepanelen.”

Tips

Voor de invulling van de duurzaamheidsmaatregelen, bood de gemeente Helmond de kopers van kavels bij Stiphout Zuid ondersteuning aan vanuit Het Energiebureau. In diverse bijeenkomsten worden de kopers bijgepraat over kansen, mogelijkheden, aandachtspunten etc. Tips die Erik hier opdeed hadden vooral betrekking op de juiste afstelling van toe te passen systemen, monitoren, tussenisolatie in de verdiepingsvloeren etc. Voor mensen die zelf een duurzame woning willen bouwen, heeft Erik uiteraard ook nog een tip: “Zorg voor een goede architect! Zonder dollen, het is belangrijk om iemand naast je te hebben staan, die verstand van zaken heeft.”

Erik Aarts