Introduction

Bots Bouwgroep realiseert in Helmond aardgasvrij nieuwbouwproject

Bots Bouwgroep realiseert in Helmond aardgasvrij nieuwbouwproject

Bots Bouwgroep uit Deurne bouwt in het Helmondse Stiphout Zuid 29 aardgasvrije en nul-op-de-meter woningen. Alle woningen zijn inmiddels verkocht en naar verwachting start de bouw in september 2018. Directeur Martien Bots deelt zijn ervaringen rondom dit voor het bedrijf eerste aardgasvrije nieuwbouwproject.

“We hebben al meerdere energiezuinige woningen gebouwd, maar Stiphout Zuid is voor ons het eerste aardgasvrije en nul-op-de-meter (NOM) project. Het vereist een intensieve samenwerking tussen alle partijen, zowel van onze kant als ook van installateurs en de kopers. Zo moeten we met elkaar bekijken of specifieke wensen voor aanpassingen aan de woningen nog steeds leiden tot een NOM-woning.”

Monitoring energieverbruik

In een NOM-woning wordt de totale hoeveelheid energie op jaarbasis duurzaam opgewekt. Dus zowel voor de energie die nodig is om de woning te verwarmen of te koelen, maar ook voor het gebruik van warm water, elektrische apparatuur of verlichting. Dat hangt dus voor een groot deel af van de bewoners. Om die reden heeft Bots gezorgd voor een samenwerking met EEVI. Dit bedrijf monitort gedurende tien jaar het verbruik van de woningen en helpt zo de bewoners om grip te houden op hun energieverbruik.

Toekomst

Bots vind het belangrijk dat het bouwbedrijf mee voorop loopt met alle duurzame ontwikkelingen. “Voor ons is duurzaamheid de toekomst. Het staat bij ons hoog in het vaandel. Dat geldt voor nieuwbouw, maar ook voor renovatie van bestaande woningen. We merken dat ook kopers positief zijn over de aardgasvrije en NOM-woningen. Ook zij zien dat dit de toekomst is. Tegelijkertijd merken we ook enige terughoudendheid. Voor de meeste mensen is het nieuw, ze zijn nog onervaren en onbekend met de technieken en wat er komt kijken bij het bouwen van een aardgasvrije en NOM-woning. Daarom is ook mijn tip voor mensen die zelf aan de slag gaan met een aardgasvrije en NOM-woning, dat je werkt met ervaren en technische partijen. Er komt heel wat bij kijken en het vereist de nodige kennis om een goede NOM-woning te bouwen.”

Nieuwbouwproject Stiphout-Zuid overzichtsfoto
Nieuwbouwwoning Stiphout-Zuid