Introduction

Barts Blog – Het draait om aandacht voor details

Barts Blog – Het draait om aandacht voor details

In een serie blogs volgen we de vorderingen van de bouw van de duurzame woning van Bart van Bokhoven In het najaar van 2019 moet het het klaar zijn. 

Duurzaam huis van Bart in aanbouw

Het is krap twee weken geleden dat de grote Letse bouwpakketten uit trucks getakeld aan de Goorwal in Helmond. Nu staan er de contouren van een prachtig huis. Ongelooflijk. De hele ombouw is klaar (zie foto). Dak, muren, alles staat. Ook de binnenzijde is indrukwekkend. Wat een ruimte! Het spant bestaat uit talloze houten balken. Een ding is zeker: hier zal de wind geen vat op krijgen. Hout, alles is hout. Bart: “Hout is het meest duurzaam van alle bouwmaterialen. Het gaat een mensenleven mee. Je gebruikt en haalt iets uit de natuur wat je terug kunt zetten. Wij planten straks ook bomen hier. Bovendien wordt een houten huis sneller warm. Een voorbeeld: als je in de winter een houten stok vastpakt buiten, dan neemt die snel de temperatuur van je hand aan. Als je een stenen tegel vastpakt, wordt je hand koud.”

Isoleren

Wat opvalt: de flapjes die (nu nog) overal uit de muren komen. “Kijk, en daar draait het nu om.” vertelt Bart van Bokhoven. “Daar zie je precies wat er allemaal voor nodig is om een huis luchtdicht te maken. Dampopen folie rondom de isolatieschil zorgt ervoor dat condens die binnen ontstaat, naar buiten kan. De folie houdt daarentegen wel de luchtstroom van buiten tegen. Van binnen is de folie luchtdicht. Het gaat om het principe dat stilstaande lucht het beste isoleert. Het glas in dubbel glas isoleert niet, het is de stilstaande lucht tussen de glasplaten in die zorgt voor isolatie. De lucht die in hout zit, staat ook stil door de beide folies die het ‘afsluiten’, en daarin zit de hoge isolatiewaarde. De stilstaande lucht isoleert!”

Het woord details komt vaak voorbij in het gesprek. (Bart wijst op een plek onder een raamopening). “Als hier een spleetje zou zitten van een paar millimeter, dan is dat misschien niet zo erg. Maar als er overal kleine kieren zitten, verspreid over het hele huis, en je telt die op, dan heb je misschien wel een gat van een halve meter. En als het daar dan doorheen waait in de winter? Nou, dan weet je wel waar de warmte naartoe gaat …”

Potdicht

Het huis is straks potdicht. Elk naadje, elke kier, binnen en buiten wordt aangepakt. Elke aansluiting tussen verschillende delen wordt als laatste afgedicht met speciale tape. En die moet wel zo goed zijn dat hij tientallen jaren goed blijft. Een ventilatiesysteem is cruciaal. Dat staat voor over een tijdje op de planning. De volgende stap in de bouw: buiten liggen 330 zakken top-isolatiemateriaal. Samen met hun team gaan Bart en Ellen de komende week aan de slag om overal isolatiemateriaal aan te brengen. Wordt vervolgd …

Duurzame woning Bart van Bokhoven voorgevel
Duurzame woning Bart van Bokhoven zijgevel