Het is belangrijk om te zorgen voor meer variatie in beplanting in de tuin, waardoor insecten en vogels worden aangetrokken. Deze biodiversiteit, ofwel de variatie in flora en fauna, is belangrijk voor de natuur en het verminderen van grote insectenplagen. We geven een aantal tips voor een diervriendelijke tuin:
Gevarieerd voedselaanbod
- Zorg voor een microklimaat in je tuin. Een grote boom kan zorgen voor meer schaduw en leven. En breng klimplanten aan tegen de gevel. Met bloeiende planten van april tot oktober hebben insecten toegang tot een gevarieerd voedselaanbod.
- Zorg voor een bijenvriendelijke tuin. Bijen maken niet alleen honing, maar ze bestuiven ook bloemen en planten, waardoor ze dus belangrijk zijn voor de natuur en ons voedsel. Plant of zaai inheemse bloemen, die oorspronkelijk in Nederland voorkomen en in verschillende maanden bloeien. Zie deze webpagina voor meer tips voor een bijenvriendelijke tuin.
- Zorg ervoor dat vogels de winter goed doorkomen door ze bij te voeren met pinda’s, zonnebloemhoofden, zaden en vetbollen. Schoon drinkwater dat niet bevroren is, mag daarbij niet ontbreken.
Schuilplekken en nestgelegenheden
- Variatie in beplanting zorgt er ook voor dat vogels en egels voldoende beschikking hebben over schuilplekken, eten en broedgelegenheid.
- Laat hemelwater in een vijver en/of wadi lopen door de afvoer te ontkoppelen. Dat brengt veel diversiteit, maar ook afkoeling voor dieren zoals vogels, kikkers en andere amfibieën.
- Laat blad en ander ‘tuinafval’ in je border liggen, dit is weer voeding voor je bodem en houdt ook vocht vast. Laat ook wat snoeihout achter, los of opgestapeld. Tal van dieren verschuilen zich hierin en het biedt direct vogelvoedsel in de vorm van insecten en spinnen.
- Biedt nestgelegenheden voor vogels. Varieer in soorten nestkasten voor verschillende vogelsoorten en hang deze het liefst op een beschutte plek op het noordoosten.
- Als je werkt aan een grotere biodiversiteit, wil je deze ook in stand houden. Gebruik daarom geen synthetische meststoffen, maar bij voorkeur je eigen gemaakte compost om de grond te verbeteren. Een gezonde bodem zorgt voor gezonde planten en bestrijdingsmiddelen zijn niet nodig. Ziekten en plagen worden zo eerder opgelost door een natuurlijke vijand.



Maak zelf een insectenhotel
Insectenhotels helpen nuttige beestjes bij het schuilen voor slecht weer, ruimte voor het leggen van eitjes en een plekje om te overwinteren. Je kunt heel eenvoudig zelf een insectenhotel maken en daarmee de biodiversiteit in Helmond een steuntje in de rug te geven.
Lees hier een handige stap-voor-stap instructie
En een mooi voorbeeld hoe een tuinliefhebster in Helmond haar tuin heeft veranderd in een paradijs voor insecten, vogels, vissen, kikkers, egels en fazanten.