
‘Kijk, zie je die steenwol die wat aangetast is? Ik dacht echt, hoe kan dat nou? Maar ik heb gezien dat vogels de steenwol gebruiken voor het bouwen van hun nestjes. Duurzame nestjes, goed geïsoleerd. Mooi toch?’ Terwijl Bart vertelt, wijst hij naar de kleine gaatjes in de steenwol die de vogels eruit gepikt hebben.
De afgelopen weken is het isolatieteam vol aan de slag geweest. Het metselwerk (dat de eerste wind en kou moet opvangen, voordat het door de isolatielagen wordt tegen gehouden) is klaar. Het dak zit erop. Ook de ramen met 3-dubbel isolatieglas zijn geplaatst. Het huis is dicht. Hier en daar hangen nog flappen speciale folie die weer over de 4 lagen steenwol (4 x 10 cm, totaal RC-waarde van 11,2) moeten komen om de isolatielaag luchtdicht te maken. Gipsplaten zitten op hun plek en er is een begin gemaakt met het stucwerk. De laatste isolatielaag zit er op.
Luchtventilatiesysteem - verwarming
En – heel belangrijk - het luchtventilatiesysteem is geplaatst. Het werkt op een luchtwarmtepomp. ‘Vanaf nu is alles wat er in het huis gebeurt, gericht op mooier maken …’ zegt Ellen, ‘Ik denk na over de kleur van de achterwand van de slaapkamer, hoe de keuken eruit komt te zien. Da’s toch fijner dan isolatiemateriaal tussen de houten blaken stoppen.’
Wie isoleren zegt, zegt ventileren. Gecontroleerd ventileren. We hebben het dan niet over ramen die opengaan of over het gebruik van dauerluftung. Nee, we spreken hier over mechanische ventilatie. Lucht is de warmtebron. In het huis van Bart wordt leeflucht afgezogen, die lucht is vervuild, en de warmte wordt eruit gehaald. Die wordt weer gebruikt om de verse lucht van buiten op te warmen. In huis is dus echt altijd gezonde lucht.
Schone lucht
De buitenlucht van bijvoorbeeld 5 graden wordt opgewarmd tot zo’n 40 graden om zo een constante binnentemperatuur van 20 graden te krijgen, met een compressor (denk aan een fietspomp, waarvan het uiteinde heet wordt als je pompt). In de compressor zitten koperen lamellen die de schone buitenlucht verwarmen en het huis in blazen. Je voelt geen warmtebron. De verschillende ruimten in huis hebben een andere temperatuur door een verschil in luchtinblaas. De slaapkamer heeft zo een lagere temperatuur.
De toekomst in bouwen
Dit systeem werkt optimaal als het huis helemaal luchtdicht is. In de winter hoeft er geen raam open voor frisse lucht. De lucht in Barts huis is schoon. Airtight bouwen. Bart: ‘Ik denk dat dit de toekomst van bouwend Nederland is. Maar het vraagt zoveel zorgvuldigheid en andere kennis, daar wil de bouw nog niet aan. Ik vind het prachtig om hierover te filosoferen. En ik krijg navolgers. De eerste belangstellenden zijn al op bezoek geweest.’


