Introduction

Als bedrijf van aardgas naar warmtepomp: “Het bleek heel makkelijk”

Als bedrijf van aardgas naar warmtepomp: “Het bleek heel makkelijk”

IT-bedrijf e-Quest aan de Schootense Dreef in Helmond stapte onlangs helemaal van het aardgas af. Het bedrijf met zo´n 50 medewerkers gebruikt nu een warmtepomp om het pand te verwarmen. Directeur Patrique Dankers vertelt over zijn aanpak en ervaringen. “Het was geen intensief traject, eigenlijk was het heel simpel.” Zijn advies aan anderen: “Zet het op de agenda. En vervolgens doorpakken!”

e-Quest is één van de voorlopers als het gaat om duurzaamheid. Het bedrijf ontwikkelde en bouwde eerder al als één van de eersten een duurzame koeloplossing voor de computerapparatuur in het eigen datacenter. “Deze werkt 100% op buitenlucht, dus ook in de winter”, aldus Dankers.

Onbekendheid

De warmte in het datacenter wordt nu juist weer gebruikt door de warmtepomp die de rest van het gebouw moet verwarmen. Deze heeft sinds kort de plaats van de Cv-ketel ingenomen. Dankers: “In het begin loop je vooral tegen de onbekendheid aan. In de praktijk zijn er nog niet zoveel partijen die dergelijke oplossingen installeren. Maar als je weet hoe het eenmaal werkt, dan is het eigenlijk heel makkelijk. Het is een kwestie van de juiste leverancier een offerte laten maken. Zij nemen vervolgens het werk uit handen. Voor ons had een aircoleverancier een goede en betaalbare oplossing.”

Dankers adviseert andere bedrijven en particulieren die de eerste stappen willen zetten om eens een afspraak te maken bij het Energiehuis Helmond. “Zij kennen veel verschillende systemen en kunnen ook echt goed adviseren en zelfs verschillende oplossingen laten zien.”

Investering

Voor het terugverdienen van de investering heeft e-Quest nog wel een tijd nodig. “Ons huidige pand is in 2012 gebouwd en erg goed geïsoleerd. Dit betekent dat de Cv-ketel nog niet afgeschreven is en dat onze verbruikskosten voor gas erg laag zijn. Daardoor duurt het een tijdje voordat we de warmtepomp terugverdienen. Als je een ouder pand hebt en veel gas verbruikt verdien je de investering sneller terug.”

De kosten van de investering drukte e-Quest door subsidie aan te vragen. “Ook ondernemers kunnen subsidie krijgen op een warmtepomp. In 15 minuten vraag je de subsidie aan. Dit doe je voordat je opdracht geeft om de warmtepomp te installeren”, legt Dankers uit.

Zonnepanelenveld

Duurzame ambities heeft e-Quest nog genoeg. “Nog dit jaar komen er op een naastgelegen veld ongeveer 2.000 zonnepanelen, waarmee we onze eigen energie voortaan deels zelf kunnen opwekken. Daarnaast willen we overstappen op elektrische auto’s. Het is vooral wachten op leveranciers van betaalbare auto’s met een actieradius van minimaal 400 kilometer. De verwachting is dat dit in 2019 zover is.”

e-Quest geeft iedere maand rondleidingen aan klanten en andere geïnteresseerden. “We combineren het vaak met een kennissessie en krijgen daar enthousiaste reacties op terug. Het is goed als ondernemers met ervaring op een bepaald gebied, anderen helpen om dezelfde stap te zetten. Voor mij waren Kuijpers Installaties en Heesmans Installaties twee belangrijke voorbeelden. Zij verwarmen en koelen hun kantoor ook duurzaam. Op mijn beurt hoop ik zo weer anderen te inspireren.”

 

Als bedrijf van aardgas naar warmtepomp: “Het bleek heel makkelijk”