Introduction

14 Helmondse basisscholen gaan voor zwerfafvalvrij

14 Helmondse basisscholen gaan voor zwerfafvalvrij

KLIEN IT, het inmiddels bekende zwerfafvalproject voor het basisonderwijs binnen de gemeente Helmond, is weer gestart. Dit initiatief van de gemeente Helmond en conceptbureau voor duurzame projecten Groen4Life beleeft zijn derde editie. De groepen 8 van 14 Helmondse basisscholen gaan 30 schoolweken aan de slag voor een zwerfafvalvrije schoolomgeving.

Project KLIEN IT

KLIEN IT is een project over zwerfafval, waarvoor elke school een op maat gemaakt lesprogramma ontvangt. De scholen krijgen bij de uitvoering van het lesprogramma ondersteuning van Groen4Life. Door het project doen leerlingen veel kennis op over een duurzame en schone toekomst. Daarnaast ontwikkelen zij door het lesprogramma ook vaardigheden zoals samenwerken, presenteren en omgaan met social media. Ook worden er dit jaar weer creatieve workshops gegeven, waarbij leerlingen hun eigen prullenbak mogen ontwerpen of een kunstwerk maken van gerecycled materiaal. Daarnaast staan de 14 deelnemende scholen voor de uitdaging om de schoolomgeving zwerfafvalvrij te houden. Een mystery guest van de gemeente controleert de omgeving van de scholen regelmatig om op basis daarvan punten toe te kennen. De school die zich aan het eind van het project op meerdere vlakken het meest actief heeft ingezet voor project KLIEN IT ontvangt de hoofdprijs voor de hele klas.

Extra activiteiten

Buiten het reguliere KLIEN IT programma zijn er dit jaar ook extra keuzeactiviteiten, namelijk: een workshop over fermenteren. Tijdens de workshop gaan de leerlingen aan de slag om plantjes te kweken op urine. De scholen kunnen zich ook aanmelden voor de waterchallenge, waarbij leerlingen op een leuke manier leren over waterschaarste en het besparen van water. 

Deelnemende scholen

Het project is sinds de kick-off in 2016 nog altijd populair. Een aantal scholen doet al sinds de aftrap mee en er is ook dit jaar weer veel interesse van nieuwe scholen. In totaal doen er 23 groepen mee.
De deelnemers van KLIEN IT 2018-2019 zijn: Sint Trudo, KC Mozaïek, de Vlier, Silvester-Bernadette, de Straap, Montessorischool, Obs ’t Hout, Talentrijk, De Bundertjes, De Vuurvogel, De Korenaar, Odulfus, ’t Baken en de Jorisschool.

Voorbeelden 

Op Basisschool Silvester-Bernadette​ hebben de leerlingen van groep 8 hebben een krant gemaakt over het milieu met tips om zelf meer milieubewust te gaan leven. De 3R’s helpen je daarbij: #reduce #reuse #recycle. Klik hier voor de volledige versie van deze krant.