Introduction

10 energietips voor de winter

10 energietips voor de winter

Binnenkort staat de winter weer voor de deur. De tijd waarin we meer binnen zijn. Met deze eenvoudige tips kan je makkelijk geld besparen op je energiekosten.

1.  Zet de verwarming uit in de ruimtes die je niet gebruikt.
Pas wel op voor bevriezing als het erg koud is. Laat de radiatoren heel licht aan staan als het vriest buiten, om bevriezing te voorkomen.

2. Sluit kamerdeuren.
Als je de ruimtes in je huis efficiënt verwarmt, houdt er dan wel rekening mee dat er veel warmte verloren gaat als de deur van een verwarmde ruimte openstaat. Sluit de deuren dus zo snel mogelijk.

3. Wen aan een iets lagere temperatuur in huis en zet de verwarming lager.
Mensen worden ook wel ‘gewoontedieren’ genoemd.  Als je de verwarming vanaf nu altijd een graadje lager zet, zal dit in het begin even wennen zijn, maar al snel zal je lichaam zich hierop aanpassen en ben je gewend aan de nieuwe temperatuur in huis. De verwarming altijd één graad lager scheelt al snel zo’n 6 tot 8% op je jaarlijkse verwarmingskosten!

4. Leg dekens op de bank.
Door lekker met een deken op de bank te liggen of zitten krijg je het minder snel koud en kun je de verwarming iets minder hoog zetten.

5. Draag sloffen in huis.
Warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Hierdoor is een vloer vaak koud. Door lekkere warme sloffen in huis te dragen, heb je hier minder last van en hoef je de verwarming minder hoog te zetten.

6. Zet de CV-pomp zo laag mogelijk.
Als niet alle radiatoren in huis aanstaan is het vaak helemaal niet nodig om de CV-pomp op hoge snelheid te laten werken. Ontdek wat de laagste stand is waarbij de verwarming nog voldoende goed werkt om energie te besparen.

7. Zet de verwarming ‘s nachts uit, of heel laag.
Als je onder een warme deken in bed ligt, is het niet nodig om de verwarming in huis aan te hebben. Zet de verwarming ‘s nachts uit of op een lage stand. Als het buiten vriest, moet je de verwarming wel op een lage stand aanhouden om bevriezing te voorkomen.

8. Zet je verwarming uit als je niet thuis bent.
Ben je niet thuis? Laat dan de verwarming niet aan staan.

9. Gebruik geen open haard.
Een open haard is natuurlijk erg gezellig, maar er gaat door de luchtafvoer van een open haard ook veel warmte verloren. Als je de open haard niet gebruikt, kan je de luchtafvoer beter afsluiten om warmte binnenshuis te houden.

10. Gebruik radiatorfolie.
Om nog meer te besparen op je verwarmingskosten is radiatorfolie een goede oplossing. Door radiatorfolie achter de radiator te bevestigen, gaat minder warmte verloren via de muren.